VIENNA FILM COMISSION

Film 'Sarajevo' među 343 filmska projekta u Beču

Arhiva31.01.14, 14:41h

U Beču su u prethodnoj 2013. godini ostvarena ukupno 343 domaća i međunarodna filmska projekta, a sve to zahvaljujući „Vienna Film Comission“, centralnom servisnom mjestu za filmsko snimanje u Beču

snimanje filma 'Sarajevo'U Beču su u prethodnoj 2013. godini ostvarena ukupno 343 domaća i međunarodna filmska projekta, a sve to zahvaljujući „Vienna Film Comission“, centralnom servisnom mjestu za filmsko snimanje u Beču, saopćio je Kontakt biro Grada Beča.

Ova komisija surađuje sa 23 različita gradska odjela ali i sa pojedinačnim okruzima te zajednički odlučuju o izdavanju dozvola za snimanje. Najpopularnija mjesta za snimanje su, pored historijskih mjesta u samom centru Beča bili i Bečki gradski vrtovi, ali i bečke pijace, naročito pijaca „Naschmarkt“, na kojem je sniman film „360“ sa holivudskim glumcem Judeom Lawom.

Tako su na trgu „Schillerplatz“ snimane scene za film „Sarajevo“, koji prikazuje početak Prvog svjetskog rata prije sto godina, piše u saopćenju.

No, pored filmova Beč je i popularna destinacija za snimanje latinoameričkih sapunica. Sredinom februara 2014. je najavljen početak prikazivanja brazilske sapunice „Em Familia“ za koju su neke scene snimane upravo u Beču.

„Vienna Film Comission“ osnovan je 2009. godine i u okviru svojih aktivnosti potpomaže studente Austrijske filmske akademije, ali i svjetski poznate holivudske produkcijske firme.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook