SIROMAŠNI MUJICA OBJAVIO RAT FORMALNOM ODIJEVANJU

Predsjednik Urugvaja: Izgledamo kao majmuni s kravatama!

Arhiva31.01.14, 10:45h

To odijelo je industrijalizacija nametnula svijetu. Čak su i Japanci morali da odbace svoja kimona zbog prestiža. Svi moramo da se oblačimo kao majmuni sa kravatama, rekao je Mujica

Jose Mujica; foto: Getty ImagesIzgledamo kao majmuni s kravatama!

“Rat!” “Imperijalizam!” “Rasizam!”. Jedan za drugim, lideri zemalja Južne Amerike proglašavali su najveće boljke savremenog svijeta na regionalnom samitu na Kubi. Ipak, ono što je rekao “najsiromašniji predsjednik” Jose Mujica, mnoge je natjeralo da se zamisle.

Urugvajski predsjednik proglasio je za jedno od zala čovječanstva – poslovna odijela.

“Moramo da se oblačimo kao engleska gospoda”, rekao je on. “To odijelo je industrijalizacija nametnula svijetu. Čak su i Japanci morali da odbace svoja kimona zbog prestiža. Svi moramo da se oblačimo kao majmuni sa kravatama”.

Njegovo izlaganje bilo je svijetli trenutak inače pomalo monotonog obraćanja predsjednika, koji su se uglavnom fokusirali na glad, siromaštvo i nejednakost.

Međutim, on je iz svega izvukao ozbiljnu pouku – da lideri Latinske Amerike moraju ostati vjerni svojim korijenima i ne izopštavati običnog čovjeka iz društva u kom bogatstvo pripada nekolicini ljudi.

Mujica je poznat po jednostavnosti. Čak i kao predsjednik, on živi na maloj farmi sa svojom suprugom. Za sebe zadržava samo deseti dio plate, nema bankovni račun i vozi “volkswagenovu” bubu staru više od četiri decenije.

Da li biste se složili da je odijelo “neprijatelj” čovječanstva?

(B92.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook