VIDEO/ ZIMSKE PRIPREME

Dobri trikovi: Kako hodati po ledu i ne polomiti kosti

Arhiva31.01.14, 10:10h

Zahvaljujući promjenjivim temperaturama i padalinama, zimi led nerijetko prekrije ulice i prilaze, a odlazak od vrata do automobila ili prve tramvajske ostaje postaje pravi izazov. Stoga, vještina hodanja po ledu itekako je u ovo doba godine poželjna

hodanje po leduNakon relativno toplog i ugodnog vremena, zima je ipak zakucala na vrata i pokazala svoje zube, a dok se niske temperature, snijeg i njegovo čišćenje već nekako prežive, vještinu koju doista treba znati savladati, a pritom ne polomiti kosti je – hodanje po ledu i zamrznutom gradskom asfaltu.

Zahvaljujući promjenjivim temperaturama i padalinama, zimi led nerijetko prekrije ulice i prilaze, a odlazak od vrata do automobila ili prve tramvajske ostaje postaje pravi izazov. Stoga, vještina hodanja po ledu itekako je u ovo doba godine poželjna, a ko bi drugi mogao znati sve tajne toga nego li Kanađani koji u čarima zime ionako uživaju veći dio godine. Prema podacima kanadskog Instituta za zdravlje, na zimu 2011. i 2012. čak sedam hiljada ljudi završilo je u bolnici nakon pada na ledu, i to za vrijeme blage zime, prenosi Huffington Post.

Povrede od pada na ledu mogu uključivati sve, od bolova u leđima do potresa mozga, a posljedice pada na ledu posebno su ozbiljne po one starije od 50 godina jer su u toj dobi kosti krhkije i osjetljivije na lom. Stoga, vrijeme je da savladate hod po ledu i izbjegnete neke doista ozbiljne posljedice.

Geganje
Normalno kada hodamo, sposobnost održavanja težine koja je na nogama dijeli se na pola kada učinimo iskorak. No ako tako hodate po ledu, gdje svaka noga nosi polovicu težine tijela, i to u uglu koji nije okomit na površinu leda, to rezultira gadnim padom. Kako biste izbjegli hodanje po ledu, centar ravnoteže premjestite na nogu koja je u iskoraku, hodajte poput pingvina i sve će biti u redu, a pad ćete sigurno izbjeći.

Odaberite pravilnu obuću
Nosite cipele koje imaju široke potplate, a svakako treba izbjegavati nošenja cipela s glatkim đonom. Imajte na umu kako sportska obuća koja se ne kliže po suhom asfaltu nije tako stabilna na ledu. Osim dobrog đona, treba misliti i na to da obuća održava stabilnost zgloba. U suprotnom ćete ga lako iščašiti.

U ovom videu ljekar Paul Bacon demonstrira kako hodati po jako skliskom ledu, i otkriva zašto je upravo snažan trup važan za preživljavanje hodanja po ledu.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook