VRIJEME JE DA NAUČITE

Zar je moguće da tako puno žena tako malo zna o ovim stvarima?

Arhiva30.01.14, 15:35h

Dakle, kako nastaju djeca? Prema nedavnom online istraživanju u SAD-u koje je provelo Sveučilište Yale, čini se da brojne žene ne znaju osnove. Jedva čekamo vidjeti slično istraživanje provedeno na muškarcima

bolest novaDakle, kako nastaju djeca? Prema nedavnom online istraživanju u SAD-u koje je provelo Sveučilište Yale, čini se da brojne žene ne znaju osnove. Jedva čekamo vidjeti slično istraživanje provedeno na muškarcima.

Od hiljadu žena starih između 18 i 40 godina, dobar dio njih pogrešno shvaća sljedeće:

- 50 posto njih smatra da će povećati šansu da ostanu trudne ako imaju odnos više puta dnevno.

- više od trećine vjeruje kako će određeni seksualni položaj povećati šanse da ostanu trudne.

- Oko 20 posto njih nema pojma da starost može utjecati na plodnost.

- 30 posto njih nesvjesno je činjenice da spolno prenosive bolesti mogu utjecati na plodnost.

- 20 posto nesvjesno je da pretilost može negativno utjecati na plodnost.

- 40 posto njih smatra da žene proizvode nova jajašca tijekom plodnih godina (a zapravo količina je određena onoga dana kada se rodimo).

Žene, pokazuje istraživanje, preuveličavaju svoju neplodnost. Točnije, 40 posto njih smatra da imaju taj problem, dok je zapravo problemom pogođeno njih 10 posto.

'Jako je zabrinjavajuće da u zemlji poput SAD-a, značajan broj njih ne zna osnove', kaže voditeljica istraživanja, dr. Lubna Pal, profesorica porodništva, ginekologije i reproduktivnih znanosti na Sveučilištu Yale, piše LiveScience.

'Rezultati pokazuju da puno žena ne zna osnove ženske biologije', kaže dr. Pal. 'Čak 40 posto njih ne zna da se ovulacija događa 14 dana prije sljedeće mjesečnice. Ta informacija je važna i za žene koje žele začeti, kao i za one koje ne žele ostati trudne.'

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook