ZLATKO LAGUMDŽIJA, MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH

Bh. političari će ponovo pokušati riješti slučaj 'Sejdić - Finci'!

Arhiva30.01.14, 14:18h

Upoznao sam irskog ministra sa pitanjem provedbe presude u slučaju 'Sjedić-Finci'. Obavijestio sam ga da je kreiran jedan potrebni momentum od strane komesara za proširenje EU-a Stefana Fulea. Probat ćemo uz podršku Brisela za mjesec do dva doći do rješenja kojim bi implementirali presudu ''Sjedić-Finci''. To bi ubrzalo put BiH prem EU, rekao je Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija nova

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova te zemlje dr. Zlatko Lagumdžija izjavio je nakon današnjeg sastanka sa državnim ministrom za evropske poslove Irske, Paschalom Donohoem, kako će bh. političari i u naredni mjesec ili dva pokušati riješiti pitanje presude u slučaju ''Sjedić-Finci'', javlja Anadolu Agency (AA).

“Drago mi je da je irski ministar izabrao baš BiH kao svoju destinaciju gdje će poslati poruke svoje zemlje i spremnost Irske da podrži zemlje Zapadnog Balkana i BiH na putu prema Evropskoj uniji (EU). Tokom irskog predsjedavanja EU, ova zemlja je jasno dala podršku zemljama regije na putu prema EU”, kazao je Lagumdžija.

Istakao je kako je tokom današnjeg sastanka sa svojim gostom razgovarao i o pitanju provedbe presude u slučaju ''Sjedić-Finci'', a što predstavlja jedan od uslova za nastava evropskog puta BiH.

“Upoznao sam irskog ministra sa pitanjem provedbe presude u slučaju ''Sjedić-Finci''. Obavijestio sam ga da je kreiran jedan potrebni momentum od strane komesara za proširenje EU-a Stefana Fulea. Probat ćemo uz podršku Brisela za mjesec do dva doći do rješenja kojim bi implementirali presudu ''Sjedić-Finci''. To bi ubrzalo put BiH prem EU”, rekao je on.

Nadalje, naglasio je kako je BiH jednako potrebna unutrašnja integracija, ali i približavanje EU-u.

“Za nas nije pitanje, šta je važnije jedinstvo BiH ili integracija u EU. Za nas je pitanje kada ćemo riješiti presudu ''Sejdić-Finci''. Potrebno nam je evropsko liderstvo koje će nam pomoći da radimo i unutrašnjoj integraciji, ali i na putu prema EU”, kazao je Lagumdžija koji je dodao kako je tokom današnjeg sastanka bilo riječi i o regionalnoj saradnji.

“Danas smo govorili i o regionalnoj saradnji zemalja Balkana. Poručio sam ministru Donohou da je regionalna saradnja na uzlaznoj putanji posljednjih godina. Ustvari, regionalna saradnja nije bila bolja u zadnjih 20 godina”, istakao je on

Kako je kazao, ipak, BiH ima svoje interese koje će da štititi.

“Nema više popuštanja i ekonomske liberalizacije od strane BiH, a koja bi izlazila iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Nadam se da će nas susjedna Hrvatska razumjeti i imati poštovanje prema našim ekonomskim interesima. Nećemo nikome dozvoliti da ide dalje nego je moguće. Valjda Evropa neće preko BiH, koja je u dosta težoj poziciji, tražiti svoje interese”, rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Ministar za evropske poslove Irske Paschala Donohoe je izjavio kako je danas imao izuzetno pozitivan dijalog sa ministrom Lagumdžijom.

“Tokom susreta ministru Lagumdžiji sam jasno poručio kako Irska snažno podržava ministra, ali i njegovu vladu na putu BiH prema evropskim integracijama”, rekao je on dodajući kako Irska i BiH imaju vrlo dobre odnose i zbog značajnog broja Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Irskoj, ali i obrnuto.

“Još jedan razlog dobre saradnje između naših zemalja je i činjenica da u Irskoj postoji velika zajednica Bosanaca, dok i u Bosni živi značajan broj Iraca, sa kojima ću se upravo danas i susresti. Moja vlada je spremna da pomogne BiH, ali i drugim zemljama na putu prema Briselu jer Irska je uvijek snažno podržavala proširenje EU-a”, kazao je ministar.

Ipak, dodao je da postoje i uslovi i standardi koje mora ispuniti svaka zemlja, pa i BiH prije članstva u EU.

“Znamo da postoje brojni zahtjevi koje EU postavlja pred potencijalne kandidate i da je nekada vrlo teško ispunjavati sve te zahtjeve, ali, i ministru Lagumdžiji sam danas rekao, mogućnost i prednosti u EU su mnogo veći. Zato Irska insistira da se i presuda ''Sejdić-Finci'' riješi na jedan sveobuhvatan način. Vjerujemo da će se vlada BiH pozabaviti tim pitanjem u narednom periodu”, istakao je irski ministar za evropske poslove.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook