OTVORENA KONFERENCIJA 'RADNA MJESTA U BIH'

Svjetska banka: Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini prijetnja miru u zemlji!

Arhiva30.01.14, 12:12h

Sve strukture unutar društvene zajednice koje se bave ovim problemom moraju biti čvrsto uvezane i tražiti rješenje, rekao je Bevanda, kako bi se učinkovito odgovorilo na jedan od najvećih problema današnjice

Konferencija Radna mjesta u BiH

Foto: Anadolija

Nezaposlenost općenito, a posebno mladih, je kriza globalnih razmjera koja najviše pogađa najsiromašnije zemlje, tako da je i BiH suočena sa problemom kako ubrzati proces otvaranja novih radnih mjesta, kazao je danas na otvorenju konferencije "Radna mjesta za Bosnu i Hercegovinu" predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sve strukture unutar društvene zajednice koje se bave ovim problemom moraju biti čvrsto uvezane i tražiti rješenje, rekao je Bevanda, kako bi se učinkovito odgovorilo na jedan od najvećih problema današnjice.

"Ipak neki podaci ekonomskih kretanja u BiH pokazuju umjereni porast, što djelimično pokazuje kako su svi uloženi napori dali rezultate. Trenutni makroekonomski pokazatelji za prošlu godinu pokazuju rast BDP-ja, kao i rast industrijske proizvodnje. Kada je riječ o stvaranju poslovnog ambijenta, nužno je postaviti zakonski okvir, stimulirati regionalni ekonomski razvoj, te ukloniti administrativne prepreke za domaće i strane investicije. Otvaranje novih radnih mjesta je najsigurniji put za izlazak iz krize", poručio je Bevanda.

Konferencija Radna mjesta u BiH

Direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Ellen Goldstein naglasila je kako nije mali napredak koji je BiH postigla u proteklih 20 godina, mir je održan, te građani imaju pravo biti ponosni na to dostignuće. Ona je dodala da se i danas zemlja suočava sa prijetnjom, koja iako manje traumatična, utiče na razvoj mirne i napredne nacije.

"Ta prijetnja je nezaposlenost, najviše među mladima. U BiH manje od stope radno sposobne generacije učestvuje u radu ili traženju posla. Više od 25 posto tih radno sposobnih su nezaposleni. Ovo je zapanujuća i problematična cifra, a još problematičnija je stopa nezaposlenosti kod mladih, koja je duplo veća nego kod starijih. BiH nije sama u ovoj situaciji, vjerovatno je ista slika na zapadnom Balkanu. Visoka nezaposlenost predstavlja prijetnju i mora se riješiti, kako bi se osigurala mirna i napredna budućnost za narod BiH", poručila je Goldstein.

Ona je dodala da će BiH morati eliminisati prepreke koje postoje za kompanije koje imaju dinamičan rast i nude poslove, te da Vlada mora stvoriti uslove da privuče radnike da rade, a posebno žene i mlade.

U izjavama za medije nakon otvaranja konferencije, Bevanda je istakao kako je danas obavio razgovor sa Ellen Goldstein, te njenim saradnicima, a sastanak je bio fokusiran na radni naslov današnje konferencije, te šta je ono što BiH mora napraviti kako bi doprinijela da velika stopa nezaposlenosti opadne.

Konferencija Radna mjesta u BiH

Visoka nezaposlenost i mala stopa učestvovanja radnika na tržištu rada predstavljaju prijetnju miru u BiH, podcrtala je Goldstein, dodavši da to što prije treba riješiti. Ona je dodala da je Svjetska banka zabilježila blago porast u BiH u protekloj godini, ali je on umanjen zbog stalnih političkih problema u zemlji.

"Potrebna je široka podrška iz svakog ugla društva BiH da bi se provele reforme poslovne klime i tržišta rada. Svjetska banka je spremna i voljna da vam pomogne i daje budžetsku podršku koja je povezana za reforme u ovim oblastima, jer upravo takve reforme će stvoriti dobre poslove za mlade u BiH. Mislim da takva podrška treba biti moguća, jer uz ove reforme svi dobijaju", zaključila je Goldstein.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook