HARIS ABASPAHIĆ, SAVJETNIK PREMIJERA FBIH

Više od 300 miliona KM investicija u Elektroprenosu u naredne tri godine

Arhiva29.01.14, 16:25h

Direktor Elektroprijenosa BiH nas je obavijestio da nacrti investicionih planova već postoje i da će do 10. februara biti poslati Sekretarijatu Energetske zajednice na mišljenje i tu počinje formalni proces konsultacija i odobravanja tih investicionih planova - kazao je Abaspahić

struja

Savjetnik premijera Federacije BiH Haris Abaspahić izjavio je da se u Elektroprijenosu BiH u naredne tri godine očekuje realizacija  investicija vrijednih više od 300 miliona KM.

U izjavi za Agenciju Fena Abaspahić je ocijenio da jučerašnji sastanak bh. entitetskih premijera o Elektroprijenosu BiH i ispunjavanju obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici u jugoistočnoj Evropi, koji je održan u Briselu,  potvrđuje da implementacija dogovora postignutog krajem 2012. jako dobro napreduje, a preostala aktivnost jeste završetak konsultacija vezano za investicione planove Elektroprijenosa BiH.

- Direktor Elektroprijenosa BiH nas je obavijestio da nacrti investicionih planova već postoje i da će do 10. februara biti poslati Sekretarijatu Energetske zajednice na mišljenje i tu počinje formalni proces konsultacija i odobravanja tih investicionih planova - kazao je Abaspahić.

Trogodišnji investicioni plan, po njegovim riječima, odnosno implementacija tog plana koji će biti usvojen u narednih dva mjeseca podrazumijeva značajno podizanje kvaliteta i sigurnosti elektrodistributivne mreže u BiH i veliki korak na uvezivanju elektrodistributivne mreže BiH s ostatkom Evrope što je i naša obaveza po Sporazumu o Energetskoj zajednici.

- Vrijednost investicija u naredne tri godine očekuje se da će biti nešto više od 300 miliona KM, a to je postojećih 200 miliona KM koji su trenutno na računima neutrošeni i prihodi Elektroprijenosa u naredne tri godine koji trebaju iznositi sto do 120 miliona maraka - istakao je Abaspahić.

-Naš zadatak je da podignemo kapacitete firme da bude u stanju da ta sredstva kvalitetno i na vrijeme utroši na podizanje kvaliteta i sigurnosti mreže u BiH, tako da se u narednom periodu očekuje intenzivniji proces zapošljavanja stručnog kadra koji će biti u stanju  da realizuje taj investicioni ciklus - dodao je Abaspahić.

Osim toga, naglasio je, Elektroprijenos je u pripremi investicionih projekta koji ne trebaju čekati odobravanje, odnosno investiciono planiranje, vrijedni oko 30 miliona KM koji su u fazi ugovaranja i u sljedeća dva do tri mjeseca će početi nabavka opreme koja treba da zadovolji tekuće potrebe elektrodistributivne mreže.

- Elektroprijenos je firma koja je osnovana krajem 2006. godine, ali nikada nije profunkcionisala. Nije postojao zajednički pristup i razumijevanje na koji bi način ova kompanija trebala da funkcioniše u budućnosti i to je bio predmet gotovo decenijskog političkog razmimoilaženja. U tom kontekstu Elektroprijenos nije ispunjavao ni svoju obavezu u cilju investicionog planiranja, održavanja i razvoja mreže u čitavoj BiH - naveo je Abaspahić.

Elektrodistributivna mreža u BiH, po njegovim riječima, nije u tako lošem stanju zbog toga što je ta infrastruktura u prethodnom periodu bila značajno održavana, ali ipak radi ispunjenja naših obaveza i uvezivanja u zajednički energetski prostor EU, buduće investicije, odnosno investiciono planiranje i implementacija investicionih projekta će nas integrirati u energetski prostor Evrope, što je značajan preduvjet i za privlačenje, odnosno realiziranje velikih investicija u energetski sektor koje nam svakako vrlo brzo predstoje.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu premijeri Republike Srpske i Federacije BiH, Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, saglasili su se s predstavnicima Evropske komisije da će trenutnim finansijskim potezima između dva akcionara Elektroprijenosa BiH biti podijeljeno ne više od 100 miliona KM prikupljenih prihoda.

- Zbog svih problema s kojima se susretao u svom radu u  Elektroprijenosu akumulirana su značajna sredstva i dio tih sredstava jeste planiran da ide kao raspodjela dobiti akcionarima, što je generalno uobičajena praksa upravljanja preduzećima, pogotovo iz aspekta što Elektroprijenos ima dovoljno sredstva koja u narednih nekoliko godina neće moći potrošiti, iako ćemo mi uložiti napore da njihove kapacitete ojačamo da mogu provesti više investicionih projekata istovremeno - dodao je Abaspahić.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook