U PRVOJ POLOVINI JANUARA POGINULE TRI OSOBE

Teška ekonomska situacija u BiH odvodi ljude u minska polja u potrazi za starim željezom!

Arhiva29.01.14, 16:21h

S ciljem upozorenja javnosti na opasnost od mina Udruženje je počelo sa medijskom kampanjom, a priotet im je, kažu, apel na radio i tv stanicama u najugroženijim područjima kao što su Posavina, Velika Kladuša ili dobojska regija

deminiranje2

Udruženje Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC) upozorava stanovništvo da ne ulazi u minska polja bez obzira na ekonomske razloge koji ne smiju dominirati nad činjenicom da u njima vreba smrtna opasnost. Također upozoravaju na opasnost od uklanjanja minskih oznaka koji predstavljaju krivično djelo.

S ciljem upozorenja javnosti na opasnost od mina Udruženje je počelo sa medijskom kampanjom, a priotet im je, kažu, apel na radio i tv stanicama u najugroženijim područjima kao što su Posavina, Velika Kladuša ili dobojska regija.

Podsjećaju da su se u prvoj polovini januara 2014. godine, u BiH dogodile tri teške nesreće uzrokovane minama, u kojima je poginulo troje ljudi, a još troje je teško povrijeđeno te da je jedna od žrtava desetogodišnji dječak, čije je djetinjstvo naglo prekinuto onoga dana kada je sa ocem ušao u minsko polje u potrazi za starim željezom.

Navode da siromaštvo tjera ljude na rizik, posebno u zajednicama koje se zbog stalne prisutnosti mina ne mogu ekonomski razvijati, gdje stanovništvo nije u mogućnosti obrađivati zemljište, a desetine hiljada ljudi živi pod stalnim rizikom od mina, saopćeno je iz Udruženja.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook