INVAZIJA NA NEW YORK

Lude brojke: Evo što Super Bowl donosi Americi? Prestrašno!

Arhiva29.01.14, 15:41h

Posljednje četiri godine, Super Bowl je najgledaniji TV događaj u Americi. Samo prošle godine smatra se da ga je nacionalno pred malim ekranima pratilo preko 110 milijuna ljudi, a ove se godine smatra da će gledanost biti još i veća

superbowlPosljednje četiri godine, Super Bowl je najgledaniji TV događaj u Americi. Samo prošle godine smatra se da ga je nacionalno pred malim ekranima pratilo preko 110 milijuna ljudi, a ove se godine smatra da će gledanost biti još i veća.

Kako bismo vam prikazali svu megalomaniju oko ovog događaja, izdvojili smo neke od najzanimljivijih statističkih podataka koji obilježavaju finale američkog nogometa, svima poznato kao Super Bowl:

- 48 se puta dosad odigrao Super Bowl, gdje su se sudarile Nacionalna i Američka konferencija. Dosad je Nacionalna upisala 25, a Američka 22 pobjede. Najviše su puta prvaci bili Pittsburgh Steelersi, sa šest osvojenih titula, a aktualni prvaci su Baltimore Ravensi, koji ove sezone nisu ušli ni u doigravanje.

- četiri milijuna dolara koštat će iznos prosječne reklame od 30 sekundi, koliko se prosječno očekuje da dulje reklame potraju. To znači da jedna sekunda reklame košta nešto više od 100.000 dolara. Dosad je u povijesti Super Bowla najskuplju reklamu platio Chrysler, a ona je koštala 12,4 milijuna dolara. Emitirana je tijekom Super Bowla XLV.

- 50.000 dolara iznosi cijena najskuplje ulaznice koja se legalno može kupiti za ovu utakmicu. Pretpostavlja se da će na crnom tržištu te luksuzne ulaznice doseći i dvostruko veću cijenu, a zanimljivo je da je najjeftinija ulaznica ove godine koštala 1.150 dolara, kupljena vikend prije samog događaja.

- šest posto Amerikanaca u ponedjeljak nakon Super Bowla prijavljuju bolest i ne dolazi na posao. Time se dan nakon Super Bowla uvjerljivo ističe u toj statističkoj kategoriji u cijeloj Americi. Nijedan drugi događaj po ovome nije usporediv.

- 1,6 milijardi dolara koštala je izgradnja MetLifea, stadiona koji je dom NY Giantsa i NY Jetsa, čime je to postalo najskuplje zdanje na kojem je odigran ovaj događaj. Zbog činjenice da je stadion nov, New York je dobio domaćinstvo, a budući da je riječ o otvorenom stadionu, ovo bi mogao biti i najhladniji Super Bowl u povijesti, jer bi po prvi put moglo igrati na temperaturama ispod nule.

- drugo mjesto drži dan održavanja Super Bowla, što se tiče konzumacije hrane u SAD-u, iza Dana zahvalnosti. Smatra se da će se na dan Super Bowla pojesti preko milijardu pilećih krilca diljem SAD-a i čak preko 13 milijuna kilograma čipsa.

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook