PDP O ODLUCI USTAVNOG SUDA REPUBLIKE SRPSKE

Odluka je očekivana, ipak je Džerard Selman bivši visoki funkcioner SNSD-a

Arhiva29.01.14, 14:49h

PDP smatra da, po ugledu na evropska i iskustva iz okruženja, u RS jedna osoba ne treba da obavlja funkciju predsjednika Republike i predsjednika vlastite stranke

Džerard Selman

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je današnja odluka Ustavnog suda RS o odbacivanju ocjene o ustavnosti Statuta SNSD-a, po kojoj Milorad Dodik nije u sukobu interesa, te da može biti i predsjednik RS i predsjednik stranke, očekivana, jer se na čelu Ustavnog suda RS nalazi Džerard Selman, bivši SNSD-ov ministar pravde i donedavno visoki stranački funkcioner SNSD-a.

- Razmatranje spomenute inicijative potvrđuje koliko je apsurdno da jedan stranački funkcioner rukovodi Ustavnim sudom, kao najvišom pravosudnom institucijom u RS, a kao rezultat toga u RS danas imamo stranačku uzurpaciju i funkcije predsjednika Republike i predsjednika Ustavnog suda - saopćeno je iz ove stranke.

PDP smatra da, po ugledu na evropska i iskustva iz okruženja, u RS jedna osoba ne treba da obavlja funkciju predsjednika Republike i predsjednika vlastite stranke.

- Samo na taj način možemo postići da predsjednik Republike zaista izražava i predstavlja jedinstvo svih građana RS-a - navodi ova stranka.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: USTAVNI SUD RS NIJE PRIHVATIO INICIJATIVU O DODIKOVOM SUKOBU INTERESA: 'Ne postoji propis koji nalaže nespojivost funkcija predsjednika stranke i predsjednika entiteta'


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook