AMERIČKI PREDSJEDNIK U GODIŠNJEM OBRAĆANJU NACIJI

Obama: U 2014. ćemo ojačati srednju klasu i zatvoriti Guantanamo!

Arhiva29.01.14, 11:12h

Predsjednik SAD-a istakao da će zaobići Kongres kako bi se borio protiv ekonomske nejednakosti u SAD-u i najavio povećanje minimalne plaće za federalne uposlenike

Barack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama u svome godišnjem obraćanju o stanju američke nacije jučer je izjavio da će 2014. biti zatvoren zatvor u Guantanamu, kao i da ne želi ponovno uvođenje sankcija prema Iranu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Obama je istakao da će zaobići američki Kongres kako bi poduzeo sve potrebne mjere protiv ekonomske nejednakosti u SAD-u, dok je najavio i povećanje minimalne plaće za federalne uposlenike.

“U SAD-u je prethodnih godina povećana nejednakost između bogatih i siromašnih građana i zato ću predložiti konkretne i praktične mjere kako bi se povećao rast američke ekonomije i ojačala srednja klasa u zemlji”, rekao je Obama.

Naglasio je da SAD mora pružiti svim svojim stanovnicima iste šanse za život i za ekonomsko poslovanje.

“SAD ne stoji na mjestu, pa neću ni ja. Zato će na svakom mjestu poduzimati korake da bez zakonodavne vlasti proširim mogućnosti za više američkih porodica. Također je vrlo značajno da omogućimo i jednake mogućnosti za žene na radnom mjestu”, kazao je on.

Naglasio je da američki sistem obavještajnih službi ovisi o povjerenju javnosti da prava na privatnost građana nisu prekršena ni u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a niti u inostranstvu.

Dotakao se i pitanja Irana kazavši kako će uložiti veto na bilo kakve nove sankcije Iranu koje bi mogle ugroziti pregovore postignute sa ovom zemljom.

Na kraju je izjavio kako 2014. godine konačno treba biti zatvoren i zatvor u Guantanamu apelujući na Kongres da ukine sve preostale restrikcije na transfer zatvorenika.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook