NA 32. SAMITU EVROPSKA UNIJA - RUSIJA

Vladimir Putin od EU-a zatražio da se ne miješa u dešavanja u Ukrajini

Arhiva28.01.14, 19:51h

Ruski predsjednik Putin je od lidera EU-a zatražio da zamisle kako bi reagirali da se na nekim antievropskim protestima u Grčkoj pojavi šef ruske diplomatije

Vladimir Putin nova

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je nedvojbeno protivljenje politici Evropske unije o pitanju aktuelne situacije u Ukrajini i poručio da Ukrajini ne trebaju posrednici u pregovorima između Vlade i opozicije, dodavši da što je više posrednika, to je više i problema, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon danas održanog 32. Samita Evropska unija – Rusija u Briselu, Putin je, zajedno sa predsjedavajućim Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barrosom, održao konferenciju za novinare na kojoj je poručio da se ni Rusija neće miješati u dešavanja u Ukrajini, jer je ukrajinski narod taj ko će odabrati put rješenja aktuelne krize.

Kritikujući dvije posjete evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea i večerašnju posjetu komesarke za vanjsku politiku Catherine Ashton Ukrajini, Putin je od lidera EU-a zatražio da zamisle kako bi reagirali da se na nekim antievropskim protestima u Grčkoj pojavi šef ruske diplomatije.

Van Rompuy je kazao da su pomenute posjete zvaničnika EU-a organizirane s ciljem sprečavanja eskalacije nemira i što bržeg osiguranja političke stabilnosti Ukrajine.

Naredni 33. Samit EU – Rusija očekuje se u junu ove godine u ruskom gradu Sočiju.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook