'DANAS SMO PRATILI SUĐENJE, I UVIJEK GLEDAMO NEKI CIRKUS'

Žene Srebrenice poručile: Ratko Mladić provocira i psihički ubija porodice žrtava!

Arhiva28.01.14, 18:01h

Ni mi više nemamo strpljenja ali želimo da istrajemo. On sam treba da prizna šta je uradio. Po ovom suđenju i svemu, on nas provocira i psihički ubija porodice, pojasnila je Naza Hasanović

majke srebrenice

Foto: Anadolija

Pored toga što želimo da nađemo naše najmilije i pokopamo njihove kosti želimo i da odgovaraju oni koji su počinili zločine nad njima, kazala je Nura Begović iz Udruženja građana "Žene Srebrenice“ u Tuzli nakon današnjeg praćenja suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću na kojem je u Den Haagu svjedočio bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas smo pratili suđenje, gledamo uvijek neki cirkus. Mi smo znali da je ovo samo dogovor i da svijet gleda kako oni persiraju jedan drugog”, pojasnila je Begović.

Kako kaže, postoji mogućnost da je popustila i memorija kod Mladića, pa se boji da ne otkrije nešto vezano za zločine koje su počinili.

“Kako, tako teče to suđenje. Nekada ima i nepravilnosti, ali su, ipak, pred licem pravde. Ipak, sjede na optuženičkoj klupi, ipak se zna da su krivi, da su zločinci pa koliko god oni nas iritirali mi znamo ko su oni i šta su radili. Pozdravljamo rad Haškog tribunala”, kazala je Begović.

Ženama Srebrenice svako suđenje veoma teško pada.

“Mnogi odmah ugase televizore, ne žele da gledaju”, kazala je Begović i dodala:

“Ovo nije pošteno od njih, od ratnih zločinaca. Mi želimo da se imenom i prezimenom kaže ko je kriv”.

Kako kaže, kada gledaju suđenja slična današnjem postavljaju sebi mnoga pitanja među kojima je i ono najvažnije: Da li je on čovjek kada je mogao raditi takve stvari.

Jedna od današnjih žena iz Srebrenice Naza Hasanović je izgubila muža, dva brata, djevera i mnogobrojnu familiju.

“Ni mi više nemamo strpljenja ali želimo da istrajemo. On sam treba da prizna šta je uradio. Po ovom suđenju i svemu, on nas provocira i psihički ubija porodice”, pojasnila je ona.

Rejha Avdić je izgubila muža, amidžića i mnoge druge članove familije. Kaže, Mladić prvo ne poštuje sebe i svoj narod tako da one ne mogu očekivati da poštuje njih koje je pobio, popalio, protjero.

“On nema nimalo ljudskosti u sebi da prizna šta je uradio. Može on pričati šta hoće, mi znamo šta je on uradio. Ne moramo mi dočekati da ih stigne pravda, neka dočekaju naša djeca. Oni ismijavaju žrtve, ucjenjuju, podcjenjuju”, poručila je Avdić.

Međutim, dodaje da one neće posustati.

“Mi jesmo pobijeni, mi smo živi mrtvaci ali ćemo se boriti do kraja”, poručila je Avdić.

“Poručujem svima da ne smijemo zaboraviti prošlost da nam se ne bi ponovila u budućnosti. Ja sam sretna što ga vidim u Haškom tribunalu i dabogda nikad ne izašao iz njega”, poručila je Mirsada Kahriman.

Karadžić kojem se pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu sudi zbog zločina protiv čovječnosti, tokom današnjeg ispitivanja, Mladića je oslovljavao sa „gospodine generale“, dok mu je ovaj odgovarao sa „gospodine predsedniče Radovane ili poštovani predsedniče".

Karadžiću i Mladiću se pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića. Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. i u toku je završna faza izvođenja dokaza odbrane, koja bi trebalo da bude okončana u martu svjedočenjem optuženog.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook