NA SASTANKU U BRISELU

Dogovorena raspodjela 100 miliona KM od dobiti Elektroprenosa između RS-a i FBiH!

Arhiva28.01.14, 17:39h

Na sastanku su dogovorene i određene aktivnosti u budućnosti, koje se odnose na usklađivanje zakonodavstva u oblasti energetike

cvijanović i nikšić

Biro za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske izdao je saopćenje u kojem se navodi da je na današnjem sastanku u Briselu, kojem su prisustvovali premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zaključeno da se može raspodijeliti dobit od “Elektroprijenosa BiH” u iznosu od 100 miliona KM, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović učestvovala je danas u Briselu na sastanku s predstavnicima Evropske komisije na kojem je razgovarano o poziciji BiH u kontekstu Sporazuma o energetskoj zajednici za jugoistočnu Evropu i pitanja koja se odnose na razvoj 'Elektroprijenosa BiH'. Na sastanku je zaključeno da se može raspodijeliti dobit od 'Elektroprijenosa BiH' u iznosu od 100 miliona KM, te da će se preostali iznos sredstava koristiti za investicije, kao što je ranije planirano", navodi se u saopćenju.

Također, na sastanku su dogovorene i određene aktivnosti u budućnosti, koje se odnose na usklađivanje zakonodavstva u oblasti energetike.

"Predsjednica Cvijanović je upoznala predstavnike Evropske komisije da je pri kraju popunjavanje kadrovske strukture u 'Elektroprijenosu BiH', te da će u roku od nekoliko sedmica biti kompletirana uprava kompanije. Na današnjem sastanku su dogovorene i određene aktivnosti u budućnosti, koje se odnose na usklađivanje zakonodavstva u oblasti energetike, i na entitetskom nivou i na državnom nivou", dodaje se u saopćenju.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o plinskom sektoru i aktivnostima koje će zahtijevati zajedničke napore dva resorna ministarstava u vladama Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te o aktivnostima koje Evropske komisije vodi zajedno sa Ruskom Federacijom, u vezi sa projektom "Južni tok".

Sastanku su prisustvovali premijerka RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik direktora Federalne direkcije za energetiku Fabricio Barbaso, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i još neki zvaničnici iz vlade RS-a i FBiH.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook