OPĆINA TUZLA UPUTILA APEL PRAVOSUDNIM ORGANIMA BIH

Novak Đukić mora ostati u pritvoru, ako se pusti na slobodu - on će pobjeći!

Arhiva28.01.14, 15:17h

Na 14. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Tuzle, održanoj danas, upućen je apel pravosudnim institucijama BiH (Tužilaštvu i Sudu BiH) za poduzimanje mjera za određivanje pritvora dokazanom ratnom zločincu Novaku Đukiću

Novak ĐukićNa 14. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Tuzle, održanoj danas, upućen je apel pravosudnim institucijama BiH (Tužilaštvu i Sudu BiH) za poduzimanje mjera za određivanje pritvora dokazanom ratnom zločincu Novaku Đukiću.

Tom prilikom su usvojeni slijedeći zaključci:

1)Vijećnici Općinskog vijeća Tuzla upućuju javni protest i izražavaju svoje ogorčenje najavom da će se pustiti na slobodu Novak Đukić, dokazani ratni zločinac, koji je oglašen krivim od strane Suda BiH  i osuđen na 25 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 25.maja 1995. godine na Kapiji, kojom prilikom je ubijen 71 građanin Tuzle i oko 150 građana  ranjeno.

2)Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom se prihvata apelacija Novaka Đukića i ukida drugostepena presuda, duboko je povrijedila i uznemirila žrtve zločina na Kapiji i njihove najmilije, ali i sve građane Tuzle.

3)Općinsko vijeće konstatuje, kako je Odlukom Ustavnog suda BiH došlo do opravdanog ogorčenja i uznemirenja javnosti i smatra, da će puštanje Novaka Đukića na slobodu dovesti do njegovog bjekstva.

4)Općinsko vijeće Tuzla, podržava zaključke Komisije za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla, te posebno insistira da se postupak protiv Novaka Đukića efikasno provede, a da tokom postupka osuđeni ratni zločinac ostane u pritvoru i sankcioniše u skladu sa zakonom.

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, da zbog opasnosti od bjekstva i velikog uznemirenja javnosti, podnese prijedlog za određivanje mjere pritvora do ponovnog zakazivanja glavnog pretresa (jer su ispunjeni uvjeti iz člana 132. ZKP BiH), a vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor Novaku Đukiću, kao mjeru prisustva okrivljenog Đukića u krivičnom postupku.

5)Žrtve i porodice ubijenih trebaju satisfakciju kako bi se ostvarila svrha kažnjavanja, a javnost i građani Tuzle zahtijevaju odgovoran odnos svih nadležnih, kako u pogledu otkrivanja ratnih zločina i njihovih počinilaca, tako i u pogledu poštovanja kako domaćeg zakonodavstva i međunarodnih standarda u vođenju krivičnih postupaka, što podrazumijeva da se nisu smjela i ne smiju ignorirati načela iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja temeljem člana II.2 Ustava BiH ima prioritet nad domaćim zakonodavstvom.

6)Zahtijeva se od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, Ureda Visokog predstavnika i drugih relevantnih organa, da se uključe u otklanjanju pravnih praznina i rješavanju opasnog pravnog presedana, koji je nastao nepoštivanjem osnovnih pravnih načela kada je u pitanju primjena krivičnog zakona i nastao ignoriranjem Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i prakse Suda u Strazburu, a sve sa ciljem izricanja sankcije zasnovane na zakonu za osobe čija je krivica za ratni zločin nedvosmisleno dokazana.

7)Preporučuje se Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima ispita da li ima zloupotreba i povrede službene dužnosti od strane postupajućih sudija u predmetu Novaka Đukić i sličnim predmetima, te da sačini analizu koliko sličnih predmeta ima i kakve posljedice može imati po pravnu sigurnost, kao i koje posljedivce može imati po prava žrtava vođenje krivičnih postupaka u situaciji, kada redovni sudovi i Ustavni sud BiH ima dvostruke aršine (prije donošenja presude Maktouf Damjanović i poslije nje).

8)Osim organima pravosuđa ove zaključke, kao i zaključke Kolegija Vijeća i Komisije za ljudska prava i slobode, na jezicima naroda BiH i engleskom i po mogućnosti drugim svjetskim jezicima putem e-maila dostaviti Visokom predstavniku za BiH, Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću Ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH, Generalnoj skupštini UN-a, Vijeću za implementaciju mira, Sudu u Starzburu i svim relavantnim domaćim i inostranim medijima.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook