JEDNA OD DESET NAJPOŽELJNIJIH TURISTIČKIH DESTINACIJA

Sarajevo ove godine u žiži svjetske javnosti

Arhiva28.01.14, 12:31h

Svijet se užasavao slika iz Sarajeva 1914. i 1990.-tih godina, a mi sada imamo priliku da pošaljemo neke nove slike, rekao je gradonačelnik Sarajeva

grad sarajevo noćuMi ćemo cijelu ovu godinu biti u žiži svjetske javnosti. Važno nam je da iz Sarajeva cijele ove godine odlaze informacije, poruke i slike koje su potpuno drugačije od onih ranije. Svijet se užasavao slika iz Sarajeva 1914. i 1990.-tih godina, a mi sada imamo priliku da pošaljemo neke nove slike, rekao je gradonačelnik Sarajeva.

 Program "Sarajevo-evropski most kultura 2014.", u organizaciji Grada Sarajeva, prvi put je zvanično predstavljen danas na konferenciji za novinare organiziranoj u Ovalnoj sali Gradskog vijeća u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvanični program se organizira povodom obilježavanja sarajevskog atentata i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 30 godina od održavanja XIV zimskih olimpijskih igara, 30 godina međunarodnog Festivala "Sarajevska zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, kao i zvaničnog otvorenja obnovljene Vijećnice.

Na konferenciji je promoviran i logo "Sarajevo 2014.".

"Poznata je stvar, to je povijesna činjenica da je evropsko 20. stoljeće započelo u Sarajevu i ono se u Sarajevu i završilo sa dva tragična događaja", kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini će oči svijeta ponovo biti uprte u Sarajevo.

"Mi ćemo cijelu ovu godinu biti u žiži svjetske javnosti. Važno nam je da iz Sarajeva cijele ove godine odlaze informacije, poruke i slike koje su potpuno drugačije od onih ranije. Svijet se užasavao slika iz Sarajeva 1914. i 1990.-tih godina, a mi sada imamo priliku da pošaljemo neke nove slike", pojasnio je Komšić.

Kako kaže, oni žele pokazati da su Sarajevo i Bosma i Hercegovina uspjeli sačuvati svoju duhovnost koja ih je krasila i radi čega je Sarajevo jedna od deset najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu.

"Sarajevo je jedino mjesto na svijetu gdje se građanski identitet sastojao u tome što je uključivao identitet drugoga, onog koji je različit", pojasnio je Komšić, prenosi AA.

Govoreći o saradnji sa Istočnim Sarajevom, Komšić kaže da je ona općenito dobra.

Sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović kazao je da je ovogodišnji program podijeljen u pet cjelina.

Govoreći o programu, Hadžiahmetović je rekao da će se od 31. januara do 2. februara na Bjelašnici i Jahorini održati dvije revijalne skijaške utrke za djecu, 7. februara će Grad Sarajevo djeci ovog grada osigurati u dva termina besplatno klizanje u Zetri.

"Također, 9. maja će biti svečano otvaranje sarajevske Vijećnice, simbola patnje i stradanja ali i uzdizanja onoga što je Sarajevo bilo kroz stoljeća i što jeste danas, a za 27. juni je predviđeno da Bečka filharmonija u Vijećnici održi koncert", pojasnio je Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, 22. juna će organizatori ''Tour de Francea'' napraviti ''Sarajevo Grand Prix 2014.'' gdje će učestvovati biciklisti veterani.

"Ovo su osnovne manifestacije koje već sada mogu najaviti, ali, naravno, bit će i naučnih skupova, konferencija koje će biti posvećene svemu što smo naveli. U ovom trenutku smo mi vama rekli samo dio onoga što mi sigurno znamo da će se desiti u ovoj godini. Mnogo stvari je u pripremi, ali ne možemo govoriti o detaljima", pojasnio je Hadžiahmetović, prenio je novinar AA.

 

(Anadolija/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook