VIDEO/ 'NE PRIZNAJEM HAŠKI SUD'

Mladić na suđenju Karadžiću: Radovane, hvala i izvini, ne daju idioti...!

Arhiva28.01.14, 12:01h

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), pojavio se danas u sudnici Haškog tribunala, gdje bi trebalo da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske. Mladić je na samom početku pretresa kazao da će dati izjavu, ali da ne priznaje Haški tribunal

Ratko Mladić novaRatko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) pojavio se danas kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, te u nekoliko navrata ponovio kako ne želi da svjedoči “zbog lošeg zdravstvenog stanja”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne želim da svjedočim zbog svoga zdravstvenog stanja. Zadržavam pravo da ne svjedoćim zbog zdravstvenog stanja kao i moja prava kao optuženog. Predsjedniče Karađžić, ja sam napisao sedam strana, volio bih da ovo čujete i da to razumije naš narod. Ja ne branim ovdje ni sebe ni tebe nego mi zajedno branimo svoj narod”, kazao je Mladić.

Na prvo pitanje Karadžića o njegovoj ulozi i eventualnoj umiješanosti u dešavanja i genocid u Srebrenici, Mladić je ponovio riječima “Ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog zdravstvenog stanja”, oslovljavajući Karadžića riječima “poštovani predsedniče”.

Na pitanje Vijeća da li će Mladić na svako pitanje Karadžića istim odgovorom, Mladić je kratko odgovorio da će sud “dobiti isti odgovor na sva pitanja”.

Inače, na samom početku suđenja data je pauza od 20 minuta jer je Mladić, navodno, zaboravio zubnu protezu u zatvorskoj ćeliji.

“Pristajem dati izjavu iako ne priznajem Haški sud. Ali prije nego počnem govoriti možete li mi donijeti protezu iz ćelije”, kazao je Mladić.

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS)  Radovan Karadžić kojem se pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu sudi zbog zločina protiv čovječnosti, tokom ispitivanja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića je oslovljavao sa „gospodine generale“, dok mu je ovaj odgovarao sa „gospodine predsedniče Radovane ili poštovani predsedniče".

„Ja ne branim ni sebe ni tebe. Niti ti braniš mene. Mi branimo svoj narod“, rekao je Mladić na početku ispitivanja.

 Obojici se pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića. Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. i u toku je završna faza izvođenja dokaza odbrane, koja bi trebalo da bude okončana u martu svjedočenjem optuženog.

Interes za ovo svjedočenje je bio veliki, posebno zbog činjenice da su nekadašnje vođe Srba u BiH u ratnom periodu bile u sukobu, o čemu su govorili i svjedoci na oba suđenja.

.

(Anadolija/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook