ŠTA ĆE POKAZATI ANALIZA

Nacistička prošlost u austrijskom parlamentu

Arhiva28.01.14, 11:03h

Austrijski parlament želi da istorijski analizira svoju nacističku prošlost, pošto je zdanje u vrijeme Trećeg rajha bilo sjedište gaulajtera Beča

austrija zastavaAustrijski parlament želi da istorijski analizira svoju nacističku prošlost, pošto je zdanje u vrijeme Trećeg rajha bilo sjedište gaulajtera Beča.

Nadležna zamjenica direktora parlamenta Suzane Janistin-Novak je rekla da pilot-studija treba da krene u februaru.

Prema njenim riječima, jasno je da je zgrada parlamenta tokom nacističkog doba bila sjedište bečkog gaulajtera, regionalnog šefa Hitlerove NSDAP, ali nije utvrđeno koje su sve službe bile u ovom zdanju.

Pilot studijom, kako je objasnila u izjavi APA, koja treba da analizira stanje izvora i potom utvrdi da li je moguće dalje istraživanje o ulozi zdanja tokom nacističkog režima.

U okviru studije treba da se analiziraju i knjige preuzete iz nacističkog doba, koje se i dalje nalaze u biblioteci parlamenta.

Bečki dnevnik "Standard" nedavno je objavio da se u biblioteci parlamenta nalazi još uvijek 2.294 djela nacističke literature, između ostalog i propagandističke i rasističke knjige.

Te knjige su, prema Janistin-Novak, smještene u posebnom odjeljenju i trenutno ne mogu biti iznajmljivane.

Također je potvrdila da se u biblioteci parlamenta nalazi ukupno 1.884 knjiga "spornog porijekla", to jest moglo bi se raditi i o otetim djelima.

Ta lista će, u saradnji s Nacionalnim fondom za žrtve nacionalsocijalizma, biti objavljena na siteu parlamenta, kako bi se pronašli mogući nasljednici.

U slučaju 37 knjiga razjašnjeno je ranije vlasništvo, i predsjednica skupštine Barbara Pramer je najavila restituciju prošlog juna.

Povratak tih djela, međutim, nije uslijedio do sada, jer do danas nije bilo moguće razjasniti ko su nasljednici, odnosno nije bilo moguće s njima stupiti u kontakt.

Brojne knjige je parlament nakon 1945. već vratio pravim vlasnicima, od kojih 480 jevrejskoj zajednici, prenosi B92.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook