VOZAČI, OPREZ, NIGDJE BEZ ZIMSKE OPREME

Na jugu zemlje kiša, u ostatku susnježica i snijeg

Arhiva28.01.14, 09:24h

U našoj zemlji danas će preovladavati oblačno vrijeme s padavinama. Na krajnjem jugu Hercegovine kiša, a u ostalim područjima susnježica i snijeg. Najmanje padavina na sjeveroistoku Bosne. Vjetar, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od -5 do 0, na jugu zemlje od 3 do 7 stepeni

susnjezicaU Bosni i Hercegovini jutros je oblačno vrijeme. Na krajnjem jugu pada slaba kiša, a u ostalim područjima susnježica i snijeg. Temperature u 7 sati: Ivan Sedlo -8 stepeni, Bjelašnica -7, Sarajevo, Bugojno -6, Goražde, Sanski Most, Gradačac -5, Zenica, Drvar, Doboj, Bihać, Tuzla, Banja Luka -4, Livno -3, Mostar 1, Trebinje 2, Čapljina 3, Stolac i Neum 4 stepena.

U našoj zemlji danas će preovladavati oblačno vrijeme s padavinama. Na krajnjem jugu Hercegovine kiša, a u ostalim područjima susnježica i snijeg. Najmanje padavina na sjeveroistoku Bosne. Vjetar, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od -5 do 0, na jugu zemlje od 3 do 7 stepeni.

U Sarajevu oblačno sa snijegom. Dnevna temperatura oko -2 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

U većem dijelu zemlje prometuje se po pretežito mokrim kolnicima, dok na dionicama cesta u višim planinskim predjelima zapadne i jugozapadne Bosne ima ugaženog snijega na kolniku, priopćeno je iz Asocijacije auto moto klubova u BiH.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama cesta gdje su u toku radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje zbog izvođenja radova prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom. Na istoj je dionici zabranjen promet za teretna vozila iznad 12 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova može se očekivati na dionici M-18 Olovo – Kladanj i Semizovac - Olovo.

U Karanovcu na R-414 Karanovac - Kneževo, pušten je promet za vozila do 5 tona nosivosti i visine do 2,80 m.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Sukladno zakonskim odredbama, do 15. aprila tekuće godine, na cestama u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook