AMIR ZUKIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI KLUBA DELEGATA BOŠNJAČKOG NARODA

'Iako su kod jedne od sutkinja prevagnuli rodbinsko-drugarski kriteriji, nemam primjedbi na predložena imena'

Arhiva27.01.14, 18:08h

Osim Vesne Budimir iz reda hrvatskog naroda, predsjednik FBiH predložio je i Mirjanu Čučković iz reda Srba za sutkinje Ustavnog suda FBiH

 Amir ZukićAmir Zukić, predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta, izjavio je danas agenciji Fena da će prihvatiti prijedlog predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira za imenovanje dviju sutkinja Ustavnog suda FBiH ako taj prijedlog zadovolji formu, što između ostalog znači da saglasnost treba da daju i dvojica potpredsjednika FBiH, od kojih se jedan još nije izjasnio o Budimirovom prijedlogu.

Gladajući s profesionalne strane, Zukić nema primjedbi na predložena imena mada dodaje da su kod predlaganja jedne od sutkinja (Vesne Budimir) prevagnuli, kako ističe, rodbinsko-drugarski kriteriji.

Osim Vesne Budimir iz reda hrvatskog naroda, predsjednik FBiH predložio je i Mirjanu Čučković iz reda Srba za sutkinje Ustavnog suda FBiH.

Saglasnost prijedlogu treba da daju i dvojica potpredsjednika da bi bio upućen Domu naroda Federalnog parlamenta, nadležnom za imenovanje ustavnih sudija.

Jedan od potpredsjednika FBiH, Svetozar Pudarić, dao je saglasnost, dok je iz ureda drugog, Mirsada Kebe, rečeno da će se on o Budimirovom prijedlogu izjasniti u četvrtak.

Iz Kebinog ureda je još istaknuto da će predsjednik i dvojica potpredsjednika FBiH okončati u aktuelnom mandatu proces imenovanja sudija Ustavnog suda.

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Izmir Hadžiavdić je izjavio da bi, teoretski, prijedlog Živka Budimira mogao biti uvršten na dnevni red tog doma već 6. februara, za kada je najavljena sjednica ovog parlamentarnog nivoa, ukoliko usaglašeni prijedlog bude upućen u međuvremenu u Parlament.

Vesna Budimir je aktuelna tužiteljica na čelu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a Mirjana Čučković sekretarka Ustavnog suda FBiH.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: PREDSJEDNIK FEDERACIJE BIH DONIO PRIJEDLOG ODLUKE: Živko Budimir za sudije Ustavnog suda FBiH predložio Mirjanu Čučković i Vesnu Budimir!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook