SRDAN GOLUBOVIĆ, REDITELJ FILMA 'KRUGOVI'

Ničija smrt ne može da ima smisao kad se desi teška tragedija, ali smrt Srđana Aleksića je simbol zdravog razuma!

Arhiva27.01.14, 14:37h

Kao društvo i kao pojedinci smo se umorili od bilo kakve vrste društvenog aktivizma. Građanska hrabrost i građanski aktivizam zaista nedostaju i baš zbog toga je primjer Srđana Aleksića iznimno važan. Nama fale mali junaci u običnom životu i kultura koju smo imali prije rata, a to je da slavimo dobre ljude koji čine dobra djela - potcrtao je Golubović

Srdan Golubović na snimanju filma o Srđanu Aleksiću

Ničija smrt ne može da ima smisao kad se desi teška tragedija, ali smrt Srđana Aleksića je simbol zdravog razuma - kazao je danas za Agenciju Fenu reditelj filma "Krugovi" Srdan Golubović povodom godišnjice smrti Srđana Aleksića.

Golubović smatra da je Srđan bio daleko iznad svih mržnji, sukoba i zla te da je njegova tragična smrt primjer iz kojeg može da se mnogo nauči.

On dodaje da na prostorima bivše Jugoslavije jako puno nedostaje građanske hrabrosti te da se građani nalaze u letargiji.

- Kao društvo i kao pojedinci smo se umorili od bilo kakve vrste društvenog aktivizma. Građanska hrabrost i građanski aktivizam zaista nedostaju i baš zbog toga je primjer Srđana Aleksića iznimno važan. Nama fale mali junaci u običnom životu i kultura koju smo imali prije rata, a to je da slavimo dobre ljude koji čine dobra djela - potcrtao je.

Golubović kaže da bi bio najsretniji kada bi u Trebinju bila i ulica i spomenik posvećen Srđanu Aleksiću, jer bi to predstavljalo poetsku pravdu.

- Ulice Srđana Aleksića već imaju Sarajevo,Beograd, Novi Sad, Pančevo i Podgorica, ali ne i njegovo Trebinje. Ali nadam se da će i to vrijeme doći - naglasio je.

Kada je prvi put čuo priču o djelu Srđana Aleksića, kazao je Golubović, bio je emocionalno vrlo dirnut te je shvatio da je on junak kojeg je tražio sve vrijeme.

- On je junak s kojim želim da se poistovjetim. Srđanov postupak se može opisati riječima crnogorskog književnika Marka Miljanova Popovića koji kaže da je "čojstvo" veće od junaštva, a Srđan je upravo uradio to - potcrtao je Golubović u razgovoru za Fenu.

"Krugovi" su srpski igrani film snimljen 2013. u režiji Srdana Golubovića. Film je inspiriran stvarnim događajima vezanim uz slučaj Srđana Aleksića, srpskog vojnika koji je za vrijeme rata u BiH poginuo braneći svog prijatelja Bošnjaka od srpskih vojnika  koji su ga htjeli ubiti.

U filmu se radnja odvija dvanaest godina kasnije kada se roditelji, prijatelji i rodbina poginulog vojnika moraju suočiti s posljedicama i eventualnom vlastitom odgovornošću za tadašnje događaje.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook