PRIJEDLOG ŽIVKA BUDIMIRA

Mirsad Kebo u četvrtak o prijedlogu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH

Arhiva27.01.14, 14:29h

Prijedlog Živka Budimira za imenovanje Mirjane Čučković i Vesne Budimir stigao je u Kebin kabinet jutros, kao i obavijest da je saglasnost za ta imenovanja dao drugi potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić

Mirsad Kebo i Živko Budimir/ Foto: DEPO PORTAL

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo izjasnit će se u četvrtak o prijedlogu predsjednika FBiH Živka Budimira za imenovanje Mirjane Čučković iz reda srpskog i Vesne Budimir iz reda hrvatskog naroda za sutkinje Ustavnog suda FBiH.

- Četvrtak se čeka jer će se predsjednik Budimir vratiti do tada nakon trenutnog odsustva -  izjavila je danas Agenciji Fena savjetnica u Kebinom kabinetu Laura Bošnjak.

Ona ističe da će Predsjedništvo FBiH (predsjednik i dvojica potpredsjednika) okončati u aktuelnom mandatu proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH, što nije bio slučaj s prethodnim sazivom.

Prijedlog Živka Budimira za imenovanje Mirjane Čučković i Vesne Budimir stigao je u Kebin kabinet jutros, kao i obavijest da je saglasnost za ta imenovanja dao drugi potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.

Prema proceduri, prijedlog predsjednika FBiH, sa saglasnošću  dvojice potpredsjednika, upućuje se u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je nadležan za imenovanje ustavnih sudija.

Ukoliko takav prijedlog stigne u međuvremenu, teoretski postoji mogućnost da ga Dom naroda uvrsti u dnevni red 6. februara, za kada je najavljena sjednica tog doma u Sarajevu, rekao je Feni sekretar (Doma naroda) Izmir Hadžiavdić.

Vesna Budimir je tužiteljica na čelu Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a Mirjana Čučković sekretarka Ustavnog suda FBiH.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook