NEMIRI SE PROŠIRILI NA VEĆI DIO ZEMLJE

Demonstranti u Ukrajini zauzeli ministarstvo pravde, ministrica prijeti vanrednim stanjem

Arhiva27.01.14, 09:34h

Ukrajinska ministrica pravde Olga Lukaš upozorila je antivladine demonstrante koji su okupirali zgradu njenog ministarstva da će pozvati državu da uvede vanredne mjere ukoliko oni ne napuste zgradu

demonstracije u ukrajiniUkrajinska ministrica pravde Olga Lukaš upozorila je antivladine demonstrante koji su okupirali zgradu njenog ministarstva da će pozvati državu da uvede vanredne mjere ukoliko oni ne napuste zgradu.

Lukaš je izjavila lokalnim medijima da će zatražiti od Nacionalnog vijeća za sigurnost i odbranu da uvede vanredne mjere, prenosi BBC.

Demonstranti su zauzeli zgradu u nedjelju navečer i postavili su barikade s vrećama napunjenim snijegom.

Nemiri su se proširili na veći dio zemlje, dok su aktivisti preuzeli zgrade gradskih administracija u desetak gradova.

Zgrade su se našle pod napadima čak i u istočnim regijama koje tradicionalno imaju bliske veze s Rusijom i gdje predsjednik Viktor Janukovič uživa snažnu podršku. Kriza je eskalirala s pogibijama četvero aktivista u posljednjim danima.

Dopisnici javljaju da  su demonstranti ušli u zgradu ministarstva pravde u ukrajinskoj prijestonici a da nisu naišli na otpor.

- Zauzimanje ministarstva pravde simboličan je čin naroda koji se buni. Sada su ove vlasti lišene pravde - izjavio je novinarima jedan demonstrant.

Jedan od organizatora zauzimanja zgarade ministarstva, koji se predstavio kao Oleg, izjavio je da se zgrada sada koristi kako bi se pružilo utočište onima koji učestvuju na uličnim protestima u blizini.

- Mi nećemo praviti nikakve huliganske akte, nikome nećemo naškoditi. Mi smo miroljibivi ljudi, mi smo za pravdu - izjavio je on novinskoj agenciji Associated Press.

Lukaš je izjavila TV stanici Inter da "ukoliko demonstranti ne napuste zgradu ministarstva, ja ću zatražiti od Nacionalnog vijeća za sigurnost i odbranu Uktrajine da uvede vanredno stanje".

Prošle je sedmice parlament Krimske autonomne republike - koji se smatra žestokim Janukovičem saveznikom - također zatražio od predsjednika da uvede vanredno stanje.

Novi nemiri izbili su nakon što je opozicijski čelnik Arsenij Jacenuk odbio ponudu predsjednika Janukoviča da bude imenovan za premijera.

Kazao je da vlasti moraju udovoljiti ključnim zahtijevima demonastranata, uključujući sazivanje novih izbora. Regularni izbori ne bi se trebali održati prije 2015. godine.

Opozicija zahtijeva da se potpiše sporazum s EU o slobodnoj trgovini i da se oslobode politički zatvorenici, među kojima je bivša premijerka Julija Timošenko.

Oni također zahtijevaju povlačenje nedavno usvojenih ograničenja na javne proteste.

Iako je protestni pokret Euromejdan uglavnom miroljubiv, tvrdokorni radikali vode ulične bitke s policijom daleko od glavnog protestnog kampa na Trgu nezavisnosti.

U medijiskim izvještajima sada se ukazuje da se nemiri šire prema istoku zemlje, koji se smatra glavnom bazom podrške Janukoviču.

 

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook