VELIKI USPJEH ZA ŠVICARCA

Povrijeđeni Rafael Nadal nemoćan: Fantastični Stanislas Wawrinka osvojio prvi Grand Slam u karijeri!

Arhiva26.01.14, 12:42h

Wawrinka je u finalu nadigrao Rafaela Nadala sa 3:1 u setovima (6:3, 6:2, 3:6, 6:3) nakon dva sata i 20 minuta igre

stanislav wawrinka
Švicarski teniser Stanislas Wawrinka pobjednik je Australian Opena prvog Grand Slam turinira sezone. Wawrinka je u finalu nadigrao Rafaela Nadala sa 3:1 u setovima (6:3, 6:2, 3:6, 6:3) nakon dva sata i 20 minuta igre.

Prvi set je Wawrinka odlično počeo. Napravio je break pri rezultatu 1:2, teniskim žargonom ''crtao'' je po terenu i servirao je za vodstvo od 1:0. Ipak, Nadal je pri rezultatu 5:3 imao čak tri vezane break lopte da se vrati u prvi set, ali Wawrinkao je sve to spasio i stigao je do prednosti u setovima.

Početak drugog seta donio je novi break Wawrinke, a Nadal je zbog problema sa leđima uzeo i medicinski timeout. Zbog toga je dobio i zvižduke publike, ali pokazalo se da je povreda stvarna. Španac se slabo kretao, još lošije servirao i Wawrinka je lako stigao i do drugog seta rezultatom 6:2.

Iako se činilo da je Nadal ''na konopcima'', prvi teniser svijeta je čudesno uspio da se vrati u trećem setu i smanji rezultat na 2:1, te je publika dobila nadu da u nastavku ipak može gledati zanimljiv meč. Španac je davao sve od sebe i u četvrtom setu, ali je Wawrinka prvi napravio break i poveo je sa 4:2 i opet je djelovalo da meč ide u jednom smjeru.

Kakav je borac i teniser, Nadal je pokazao momentalnim rebreakom nakon čega se drama nastavila, ali samo za kratko. Švicarac je napravio novi break i u narednom gemu je servirao za prvu Grand Slam titulu u karijeri. Ovoga puta greške nije bilo i Wawrinka je sa 6:3 u četvrtom setu stigao do najvećeg uspjeha karijere i osvajanja Australian Opena.

(scsport.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook