DO SADA U NEMIRIMA NAJMANJE TROJE MRTVIH I STOTINE POVRIJEĐENIH

Janukovič ponudio premijersku funkciju Ukrajine lideru opozicije Yatsenyuku

Arhiva25.01.14, 21:05h

Epilog nemira koji su u Kijevu počeli 19. januara je najmanje troje mrtvih i na stotine povrijeđenih demonstranata i policajaca

demonstracije u ukrajini

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, tokom današnjeg sastanka sa opozicionim liderima u cilju rješavanja političke krize u zemlji praćene neredima i nasiljem u više gradova, ponudio je funkciju premijera lideru opozicione stranke Domovina, Arseniju Yatsenyuku, dok je mjesto zamjenika premijera za pitanja ljudskih prava ponudio lideru stranke Udar, Vitaliju Kličku, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Ukrajine, Janukovič je tokom trosatnog sastanka pristao na reforme zatražene u okviru zahtjeva od 16. januara, kao i na oslobađanje uhapšenih tokom protesta.

Dogovorene je povlačenje pripadnika snaga sigurnosti i demonstranata sa trgova u Kijevu, ali i drugim gradovima.

Sukobi su se širili cijelom Ukrajinom, a demonstranti su napali vladine kancelarije u tri grada na zapadu zemlje i primorali jednog regionalnog guvernera na ostavku.

Američki potpredsjednik Joseph Biden ranije je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Viktorom Janukovičem zatražio prekid sukoba i upozorio na posljedice ako se situacija ne popravi.

Evropska unija je upozorila vlasti u Kijevu da zaustave nasilje, dok je Rusija optužila Washington i Bruxelles da se miješaju u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Epilog nemira koji su u Kijevu počeli 19. januara je najmanje troje mrtvih i na stotine povrijeđenih demonstranata i policajaca.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook