LOŠE PROGNOZE ZA SEDMOSTRUKOG SVJETSKOG ŠAMPIONA

Schumacheru nije povrijeđen samo desni dio mozga, nego i lijevi i centralni

Arhiva24.01.14, 16:31h

Nažalost, izgleda da ima još hematoma, na lijevoj strani, ali i u centralnom dijelu, a ta zona je od izuzetne važnosti, jer se tu nalaze centri koji regulišu svijest, osjećanja, kontrolu krvnog pritiska, disanja, pa i gutanja, rekao je dr Hartštajn

michael schumacher nova
Bivši član Medicinske komisije Međunarodne automobilske federacije (FIA) dr. Gary Hartstein ocijenio je danas da su male šanse da zdravstveno stanje Michaela Schumachera bude kao prije teškog pada krajem decembra, kada je zadobio ozbiljne povrede glave.

Schumacher je u vještačkoj komi od 29. decembra poslije teškog pada na skijanju u Francuskoj, kada je glavom udario o stijenu.

Sedmostruki svjetski šampion u Formuli 1 od tada je dva puta bio podvrgnut operaciji.

"Krajnje je malo vjerovatno da Michael bude onaj isti kojeg smo poznavali prije nesreće. Prošle su skoro četiri nedjelje u komi, neminovne su posljedice. Trijumf ljudske izdržljivosti biće ukoliko Schumacher bude u stanju da hoda, jede i oblači se", rekao je dr. Hartstein na svom internet blogu i dodao da bi "više nego bilo šta u životu volio da nije u pravu".

On je naglasio da je Schumacheru povrijeđen i centralni i lijevi dio mozga, a ne samo desni segment, iz kojeg je hirurškim putem uspješno odstranjen hematom.

"Nažalost, izgleda da ima još hematoma, na lijevoj strani, ali i u centralnom dijelu, a ta zona je od izuzetne važnosti, jer se tu nalaze centri koji regulišu svijest, osjećanja, kontrolu krvnog pritiska, disanja, pa i gutanja", rekao je dr Hartstein.

(Kurir-infor.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook