HALID GENJAC

Svim legitimnim sredstvima protiv usvajanja zakona o prebivalištu i boravištu!

Arhiva24.01.14, 14:24h

Genjac smatra da je veoma štetno za BiH ako neko pokuša da izvrši blokadu institucija

halid genjac-naslovna

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) je zamolio da se uvaži činjenica da  je troje delegata bilo opravdano spriječeno, zbog zdravstvenih razloga, da prisustvuju današnjoj sjednici ovog doma.

Današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je trebao biti razmatran Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH prekinuta je odmah nakon početka jer nije bilo kvoruma za odučivanje budući da tri od pet delegata u Klubu Bošnjaka nisu prisustvovala sjednici.

Genjac smatra da je veoma štetno za BiH ako neko pokuša da izvrši blokadu institucija.

Upitan kako komentira najavu potpredsjednika SDA Sadika Ahmetovića da će ova stranka izvršiti blokadu prilikom usvajanja ovog zakona, Genjac je kazao da je to Ahmetovićev stav o mogućem odnosu prema ovom pitanju.

Kada je u pitanju predloženi zakon, Genjac smatra da je dovoljno argumentacije izneseno u javnost šta taj zakon može značiti i šta on znači.

- Sva legitimna raspoloživa politička sredstva ćemo upotrijebiti da spriječimo njegovo usvajanje, jer smatramo da je on štetan i da je usmjeren protiv Aneksa VII, protiv povratka, u značajnoj mjeri pretpostavka za omogućavanje diskriminirajućeg postupanja. To je naš legitiman politički stav i sva sredstva ćemo upotrijebiti da spriječimo usvajanje takvog zakona - kazao je Genjac.

Podsjeća da je Ustavni sud BiH donio odluku o tome da taj zakon nije ni manje ni više štetan ni za Bošnjake, ni za Srbe ni za Hrvate.

- Dakle, Ustavni sud donio je odluku u pogledu apelacije u odnosu na destruktivnosti po vitalni interes, a ustavnost zakona i njegova usaglašenost s Ustavom i Dejtonom je pitanje potpuno druge apelacije i druge odluke Ustavnog suda - kazao je Genjac.

Na pitanje na šta je konkretno mislio kada je medijima izjavio da će učiniti sve da ne bude usvojen predloženi zakon, Genjac je pojasnio da u političkom djelovanju učiniti sve znači iznijeti argumentaciju, razgovarati, analizirati, pokazivati činjenice i dobijati pristanak.

Dodao je da vjeruje da će u ovom slučaju u tome i uspjeti.

Na pitanje da li je dobio e-mail s prijetnjama, Genjac je kazao da su svi delegati do sada dobijali stotine e-mailova, i ovaj put povodom jednog zakona koji je na dnevnom redu.

- Ako bilo ko smatra da tu ima nešto sporno, opasno, zna se koje su institucije nadležne za to - zaključio je Genjac.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook