STAŠA KOŠARAC, PREDSJEDAVAJUĆI DOMA NARODA PSBIH

SDA najavila blokadu Doma naroda, u zdravstvena stanja delegata ne želim ulaziti!

Arhiva24.01.14, 14:09h

Današnja sjednica Doma naroda, na kojoj je trebao biti razmatran Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH prekinuta je odmah nakon početka jer nije bilo kvoruma za odučivanje budući da tri od pet delegata u Klubu Bošnjaka nisu prisustvovala sjednici

Dom naroda PSBiH/Foto: Anadolija

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) nakon sjednice ovog doma novinarima u Sarajevu je kazao da su delegati iz Stranke demokratske akcije (SDA) u javnosti najavili blokadu rada ovog doma.

Današnja sjednica Doma naroda, na kojoj je trebao biti razmatran Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH prekinuta je odmah nakon početka jer nije bilo kvoruma za odučivanje budući da tri od pet delegata u Klubu Bošnjaka nisu prisustvovala sjednici.

Ističe da su dva delegata Sulejman Tihić (SDA) i Hasan Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDPBiH) već duži period bolesni te da nema ambiciju da ulazi u to da li je Nermina Kapetanović (SDA) bolesna.

- Blokadu je najavio potpredsjendik SDA Sadik Ahmetović. Rekao je medijima da će dati upute delegatima da izvrše blokadu Doma naroda. Ako tome dodamo jučerašnji sastanak Koalicije "Prvi mart" i drugih nevladinih organizacija i ako uz to dodamo još da su delegati u Domu naroda ovih dana dobili više prijetećih poruka elektronskom poštom, onda nas to dovodi u kontekst da sumnjamo u ono što je bio politički stav SDA da se blokira rad Doma naroda, odnosno da se blokira usvajanje Zakona o prebivalištu - tvrdi Košarac.

Kada je  ovaj zakon u pitanju kaže da je Ministarstvo civilnih poslova BiH veoma stručno uradilo svoj posao, javna rasprava u parlamentu je završena te smatra da je bilo dovoljno prilika da se kaže ko šta misli o zakonu, a podsjeća i da je Ustavni sud BiH donio odluku da taj zakon ne vrijeđa vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda "suvišno bilo šta govoriti".

Smatra da SDA blokira institucije BiH i "dovodi nas u kontekst da će mnoga zakonska rješenja koja su na dnevnom redu parlamenta biti blokirana i tu u šta nas vodi SDA je opasno za BiH".

O e-mail prijetnjama kaže da nema tog e-maila i reakcije iz Sarajeva koje može uticati na delegate iz Republike Srpske kako će glasati u insituticjama BiH.

- Mogu da nas plaše, izlaze na ulice. Mi želimo da radimo u duhu politika iz RS-a ne ugrožavajući nikoga u BiH. Kod nas nema straha - kaže Košarac.

Najavio je da će se Kolegij u toku dana obratiti nadležnim institucijama, prije svega Obavještajno sigurnosnoj agenciji (OSA) i tražiti da postupe po osnovu onih poruka koje su dobili delegati u Domu naroda.

Naredna sjednica trebala bi biti zakazana početkom februara, kazao je  Košarac.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook