UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Vlasti SAD-a potvrdile da su fotografije stravičnog zločina u Siriji imali još u novembru 2013.: Radili smo na njihovoj analizi!

Arhiva24.01.14, 13:26h

Zamjenica glasnogovornika State Departmenta Harf: Mi smo te fotografije dobili još u novembru i radimo na njihovoj analizi, ali zbog sigurnosti našeg izvora i njegove porodice, mi nismo htjeli objaviti da posjedujemo te fotografije

Objavljene nove fotografije stravičnih zločina u Siriji/ Foto: AA

Foto: Anadolija

Zamjenica glasnogovornika američkog State Departmenta Marie Harf je na redovnom dnevnom brifingu za novinare izjavila da je State Department još u novembru prošle godine saznao za postojanje fotografija koje dokazuju ratne zločine u Siriji, ali da nisu htjeli da ih objavljuju dok se ne utvrdi njihova pouzdanost, prenosi Anadolu Agency (AA).

„Mi smo te fotografije dobili još u novembru. Centri koji su objavili fotorgrafije zločina u Siriji izabrali su opciju da vjerodostojnost istih dokazuju pomoću međunarodnih eksperata i van vladinih institucija. Zbog sigurnosti našeg izvora i njegove porodice, mi nismo htjeli objaviti da posjedujemo te fotografije“, kazala je Harf.

Objavljene nove fotografije stravičnih zločina u Siriji/ Foto: AA

Istakavši da se sadržaji sa fotografija poklapaju sa ranijim saznanjima o zlodjelima sirijskog režima, Harf je kazala da SAD i dalje rade na analizi tih fotografija kako bi se utvrdila pouzdanost izvora. Ona je dodala da postoji mnogo dokaza o zločinima u Siriji i da se SAD zalažu za omogućavanje procesa objektivnih istraga i procesuiranja odgovornih za te zločine nad narodom Sirije.

„Posjedujemo odveć mnogo dokaza o zločinima u Siriji i zlo sirijskog režima je poznato i bez ovih fotografija. One samo potvrđuju o kolikom razmjerama sistematskog zločina se radi“, tvrdi Harf.

Na upit novinara AA o tome da li bi sirijski režim predsjednika Bashara al-Assada trebao biti procesuiran nakon objavljenih fotografija, Harf je kazala da SAD na tom pitanju radi zajedno sa Ujedinjenim nacijama i da je stava da se zločini trebaju procesuirati, ali da je još neusaglašen način na koji će to procesuiranje biti rađeno.

Vezani tekst: Objavljene nove fotografije stravičnih zločina u Siriji


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook