DUŠKO TOMIĆ, ADVOKAT NOVAKA ĐUKIĆA

Zašto za Tuzlansku kapiju nisu odgovarali Karadžić, Mladić i Milovanović?!

Arhiva24.01.14, 12:20h

Niko ispod Đukića nije odgovarao, ni komandant artiljerije, ni komandir topovske čete, ni komandir posade, a niti posada koja je ispalila granatu, rekao je advokat Duško Tomić

Duško Tomić

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju generala Vojske Republike Srpske (RS) Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, koji ga je proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina, njegov advokat Dušan Duško Tomić kaže za Anadolu Aganecy (AA) kako je "simptomatična činjenica" da je do danas jedino njegov branjenik odgovarao za Tuzlansku kapiju.

Đukić je u junu 2009. prvostepeno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je 25. maja 1995., u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren vojske bosanskih Srba, naredio jedinicama smještenim u selu Panjik na Ozrenu da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, lokalitet Kapija. Tom prilikom poginula je 71 osoba, a ranjeno je više od 150. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice u septembru 2010. godine donijelo drugostepenu presudu, kojom mu je kazna bila potvrđena.

''Iznad generala Đukića je bio general Manojlo Milovanović koji je naredio granatiranje Tuzle. Zatim Ratko Mladić, koji je komandant Vojske RS, pa Radovan Karadžić koji je bio vrhovni komandant. Milovanović nikada nije ni osumnjičen, a Mladić i Karadžić nemaju u optužnici Tuzlansku kapiju. Događaji na Marklama u Sarajevu, primjerice, se nalaze u optužnicama svih srpskih generala, pa i Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Događaj na Tuzlanskoj kapiji se ne nalazi nigdje osim kod generala Đukića. Naredna Milovanovića bila je da djeluju svi topovi u RS kako bi se prikrio zločin u Tuzli. Ko je naredio granatiranje Tuzle? Milovanović kaže da ne zna, a on je naredio'', kazao je Tomić, dodajući kako se mora otkriti puna istina o Tuzlanskoj kapiji.

Dodaje da nisu odgovarali ni oni koji su direktno skrivili strašne zločine u Tuzli.

''Također, niko ispod Đukića nije odgovarao, ni komandant artiljerije, ni komandir topovske čete, ni komandir posade, a niti posada koja je ispalila granatu. To govori da se očito više niko ne upušta u suđenje jer će se dokazati pogrešno utvrđeno činjeno stanje, da se ne radi o topovskoj granati već o eksplozivnim napravama i to njih više'', istakao je. 

Očekujem da Sud BiH bude na nivou, da se obnovi postupak u slučaju Novaka Đukića.

''Mi pripremamo prijedlog za obnovu postupka jer smo prikupili mnoštvo novih činjenica koje ukazuju da se na Tuzlanskoj kapiji dogodila klasična teroristička diverzantska akcija koju su izveli pripadnici Desetog diverzantskog odreda VRS postavivši kod Kapije tri eksplozivne naprave koje su pobile toliki broj mladih'', rekao je za AA advokat Tomić.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook