NAKON JUTROŠNJEG UKLANJANJA RIJEČI 'GENOCID' SA SPOMEN OBILJEŽJA

Apel kancelarki Merkel da podrži žrtve masovnih zločina u Višegradu

Arhiva23.01.14, 19:23h

Ubijeni civili bacani su s višegradskog mosta, poznatog širom svijeta po djelu nobelovca Ive Andrića, u rijeku Drina. Ova rijeka Drina danas predstavlja najveću masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini. Preživjele žrtve još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 600 svojih najmilijih - navodi se u pismu upućenom Angeli Merkel

angela merkel nova

Njemačka sekcija Društva za ugrožene narode sa Tilman Zuelchom na čelu uputila je apel njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koju poziva da podrži preživjele žrtve masovnih zločina u Višegradu kako bi na dostojanstven i adekvatan način mogli obilježiti sjećanje na svoje najmilije.

Apel je uslijedio povodom jutrošnjeg uklanjanja riječi "genocid" sa spomen obilježja ubijenim Bošnjacima u Višegradu, koji se nalazi u krugu mezarja Stražište, saopćeno je iz te sekcije.

Podsjećaju da je u toku rata u BiH Višegrad bio poprište monstruoznih zločina, te da ubijeno najmanje 3.000 Bošnjaka civila, a na stotine ih strijeljano na ulicama Višegrada ili zapaljeno u kućama.

U pismu također navode da je više od 2.000 Bošnjaka zatočenih u logorima u i oko Višegrada ubijeno ili je podleglo strašnim torturama i mučenjima, a da je na stotine žena silovano i ubijeno u ženskim logorima.

- Ubijeni civili bacani su s višegradskog mosta, poznatog širom svijeta po djelu nobelovca Ive Andrića, u rijeku Drina. Ova rijeka Drina danas predstavlja najveću masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini. Preživjele žrtve još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 600 svojih najmilijih - navodi se u pismu upućenom Angeli Merkel.

Smatraju da preživjele žrtve masovnih zločina u Višegradu imaju pravo da nad njima počinjene masovne zločine nazovu genocidom, saopćeno je iz Njemačke sekcija Društva za ugrožene narode.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook