REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGIJU U FBIH TVRDI

Građani, možete mirno spavati, struja neće poskupjeti - bar za sada!

Arhiva23.01.14, 16:48h

U skorijem razdoblju neće doći do promjene cijena električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce, pojasnili su u FERK-u odgovarajući na upit hoće li FERK pokrenuti tarifni postupak za umanjenje cijena električne energije s obzirom da su Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB poslovale s višemilionskom dobiti

dalekovod
U narednom periodu neće doći do promjene cijena električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce, saznaje Fena u Regulatornoj komisiji za energiju u Federaciji BiH (FERK).

"Uzimajući u obzir veće ostvarenje proizvodnje u odnosu na plan, kretanje cijena električne energije na tržištu, uvećane troškove na osnovi naknada za zagađivače zraka i hidroakumulacija, uvećane troškove amortizacije u 2013. godini, uvećane troškovima održavanja mreže i proizvodnih objekata, proces otvaranja tržišta (ukidanje tarifnih stavova za pojedine kategorije potrošnje) u skorijem razdoblju, neće doći do promjene cijena električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce", pojasnili su u FERK-u odgovarajući na upit hoće li FERK pokrenuti tarifni postupak za umanjenje cijena električne energije s obzirom da su Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB poslovale s višemilionskom dobiti.

Komentirajući izjave iz udruženja za zaštitu potrošača kako FERK ne štiti potrošače, u FERK-u podsjećaju kako su ova udruženja u dosadašnjim tarifnim postupcima sudjelovale u postupku donošenja odluka FERK-a. Ističu kako FERK svoje odluke donosi na javan i transparentan način omogućavajući svim zainteresiranim stranama pravo sudjelovanja u procesu donošenja odluka.

Nedavno su iz potrošačke zadruge EROBIH pozvali FERK da preispita Odluku Vlade Federacije BiH o obavezi plaćanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali u FERK-u ističu kako ni po kojoj osnovi nisu nadležni preispitivati odluke Vlade Federacije BiH.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook