'IZNOSIO STAVOVE KOJI SU U SUPROTNOSTI SA FUNKCIJOM KOJU OBAVLJA'

Bakir Izetbegović zatražio formalni opoziv konzula Pećanca: Neprimjeren javni istup, koji vrijeđa građane BiH!

Arhiva23.01.14, 16:06h

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je informirano putem medija o prisustvovanju generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu Brane Pećanca proslavi dana Republike Srpske i iznošenju stavova koji su u suprotnosti sa funkcijom koju obavlja u ime BiH

Bakir Izetbegović nova/ Foto: Anadolija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je formalno zatražio da Predsjedništvo BiH opozove Branu Pećanca sa dužnosti generalnog konzula BiH u Čikagu, Sjedinjene Američke Države (SAD).

Izetbegović smatra da je zbog svoga neprimjerenog javnog istupa, koji grubo vrijeđa veliki broj građana Bosne i Hercegovine, Pećanac nedostojan da nastavi obavljati tu dužnost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zatražio hitno održavanje vanredne sjednice na kojoj bi bila donesena odluka o opozivu Pećanca. Izetbegović podsjeća da generalni konzuli, kao i ambasadori i svi međunarodni predstavnici Bosne i Hercegovine, za svoj rad odgovaraju Predsjedništvu BiH.  

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je  informirano putem medija o prisustvovanju generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu Brane Pećanca proslavi dana Republike Srpske i iznošenju stavova koji su u suprotnosti sa funkcijom koju obavlja u ime BiH.

U okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti, Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatražilo je izjašnjenje generalnog konzula Brane Pećanca na navedene okolnosti, koji o ovome do danas nije obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH prema uobičajenoj diplomatskoj proceduri, saopćeno je iz MVP BiH.

Pećanac je ranije nazočio proslavi Dana Republike Srpske (RS), jednog bh. entiteta, u Čikagu.

"Skandalozno je i neprihvatljivo da diplomate Bosne i Hercegovine javno veličaju osnivače genocidnog entiteta koji su optuženi i osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti za vrijeme agresije na BiH. Ovom skupu je prisustvovao generalni konzul Bosne i Hercegovine u Čikagu Brane Pećanac, i savjetnik amabasade Bosne i Hercegovine u Vašingtonu, Marinko Avramović. Na ovom skupu su javno ponovljeni i podržani ekstremno nacionalistički, velikosrpski, četmički motivi stvaranja entiteta Republike Srpske u cilju stvaranja velike Srbije podjelom države Bosne i Hercegovine i uništenjem ili svođenjem na beznačajnu manjinu bošnjačkog naroda. Slaveći deveti januar kao godišnjicu genocidnog entiteta takozvani bosanskohercegovački diplomati su prihvatili nacionalističko, fašističko naslijeđe Miloševića, Karadžića i Mladića, njihove agresivno genocidne osvajačke pohode na državu Bosnu i Hercegovinu", saopćio je ranije Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook