SKUPŠTINA NIJE PRIHVATILA ODLUKU O IMENOVANJU NOVOG MINISTRA

Kanton Sarajevo ostaje bez ministra obrazovanja, nauke i mladih

Arhiva23.01.14, 15:11h

Skupština Kantona Sarajevo nije prihvatila odluku o imenovanju novog ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Mladena Milosavljevića

Skupština Kantona Sarajevo; foto: Oslobodjenje.baSkupština Kantona Sarajevo nije prihvatila  odluku o imenovanju novog ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Mladena Milosavljevića.

Na današnjoj hitnoj sjednici glasala su 33 poslanika, od toga 17 glasova za i 16 suzdržanih. Sudržani su bili poslanici kluba SDP-a i Naše stranke, dok su poslanici iz SDA, BPS-a i BOSS-a glasali "za".

Premijer KS-a Suad Zeljković kazao je da će svakog poslanika natjerati da preuzme odgovornost što KS neće imati novog ministra obrazovanja.

- Poslanici Naše stranke su bili suzdržani. Poslanik Zeković je bio suzdržan zato što neću da dozvolim da se kroz nečasne radnje kroz resorno ministarstvo ispunjavaju nečije želje, potrctao je Suad Zeljković.

Zeljković je kazao da su poslanici zbog sitnih interesa dozvolili da se spriječi imenovanje ministra.

Poslanik Kluba SDP-a Nedžad Fazlija kazao je da je premijer Zeljković trebao da osigura kvalitetnog kandidata za novog ministra te da oni nisu podržali ni formiranje nove parlamentarne većine ni formiranje Vlade KS-a.

- U modernoj parlamentarnoj demokratiji opozicija se ne miješa u imenovanje Vlade tako da smo se ponašali opravdano i ne pronalazimo se u frustracijama premijera Zeljkovića - dodao je.

Poslanik iz SDA Elmedin Konaković kazao je  da shvata razočaranost premijera jer Vlada KS-a radi u vrlo teškim okolnostima te da su budžetski korisnici vrlo nezadovoljni.

- Danas je bilo ponuđeno kvalitetno rješenje koje je trebalo riješiti nagomilane probleme u Ministarstvu obrazovanja, ali većina je ocijenila da to nije pravi odgovor. Ovim smo kaznili ljude koji rade u obrazovanju - dodao je.

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook