'LICEMJERNOST I DEMONSTRACIJA SILE'

36 nevladinih organizacija osuđuje uklanjanje riječi genocid sa spomenika u Višegradu

Arhiva23.01.14, 12:42h

Koordinacija 36 bošnjačkih nevladinih organizacija osuđuje jutrošnji čin uklanjanja riječi 'genocid' sa spomen-obilježja žrtvama genocida u Višegradu u mezarju Stražište od inspekcijske službe Općine Višegrad uz asistenciju oko stotinu pripadnika policije RS-a

Žrtve ružom dopisale riječ 'genocid' na spomen-obilježju na mezarju Stražište/ Foto: AAKoordinacija 36 bošnjačkih nevladinih organizacija osuđuje jutrošnji čin uklanjanja riječi "genocid" sa spomen-obilježja žrtvama genocida u Višegradu u mezarju Stražište od inspekcijske službe Općine Višegrad uz asistenciju oko stotinu pripadnika policije RS-a.

Licemjernost i demonstraciju "sile" višegradskih vlasti najbolje pokazuje činjenica da su uklanjanje tog natpisa, zakazanog u 8 sati, izvršili sat ranije prije nego što je bilo ko došao da spriječi najavljenu akciju, navodi se u saopćenju Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija.

- U Višegradu se desio genocid što je i potvrđeno u presudama Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju višegradskim katilima Milanu i Sredoju Lukiću koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno na 30 godina zatvora.

Višegradske vlasti ne samo da negiraju genocid već nastoje spriječiti bilo kakvo sjećanje na žrtve genocida i jutrošnji potez ide u prilog tome. Tokom genocida su višegradski Bošnjaci bili izloženi zlostavljanju, mučenju u logorima, ubijanju, spaljivanju, a danas su izloženi ponižavanju od onih istih i njihovih istomišljenika koji su počinili genocid - navodi se u saopćenju.

Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija poziva Bošnjake, bošnjačke političare, intelektualce, nacionalne institucije i bošnjačke nevladine organizacije da ne dozvole da se počinioci genocida ismijavaju nad krvlju i životima ubijenih Bošnjaka u Višegradu i živom spaljenom bezimenom djevojčicom starom 24 sata u kući "živa lomača" Sumbule Zebe.

- Pozivamo na odgovornost bošnjačke političare koji učestvuju u vlasti u Višegradu i u bosanskohercegovačkom entitetu RS kao i u institucijama Bosne i Hercegovine da svim pravnim sredstvima zaustave ponižavanje i progon bošnjačkih povratnika i zatiranja sjećanja na žrtve genocida. Progoniteljima i nasljednicima Miloševićeve i Karadžićeve politike poručujemo da se Bošnjaci nikada neće odreći istine i pravde niti bilo kojeg centimetra svoje domovine - navodi se u saopćenju koje je potpisalo 36 nevladinih organizacija.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook