JOŠ MALO SAVJETA ZA UŠTEDU STRUJE

Ne plaćajte Elektroprivredi ono što ne morate: Štedne sijalice umanjiće vaše račune i do 30 posto! Evo zašto...

Arhiva22.01.14, 21:42h

Ove sijalice pri jednakom intenzitetu svjetlosti troše znatno manje električne energije od običnih, a kod nekih je potrošnja manja čak i za 80 posto. A traju i do pet godina...

štedna sijalicaAko ne vjerujete u tvrdnju iz naslova ovog teksta, provjerite je slobodno kod svojih prijatelja ili komšija koji koriste tzv. štedne sijalice, ili sami napravite mali eksperiment. Zamijenite tek nekoliko sijalica koje  najčešće i najduže držite upaljene i već na prvom narednom računu primjetit ćete razliku u potrošenim kilovatima pa samim tim i u iznosu koji morate platiti nemilosrdnoj Elektroprivredi.

Štedne sijalice odavno se u Evropi podrazumijevaju kao izvor kućne svjetlosti jer maksimalno kontrolišu potrošnju struje, a proizvode se u raznim veličinama, bojama i oblicima. U zemljama EU već nekoliko godine je i potpuno zabranjena upotreba klasičnih sijalica, čak i onih najmanje snage, od 40 i 25 W.

Nakon prvih sijalice ove vrste koje su se pojavile na bh. tržištu, sa depresivnim koloritom koji su stvarale u stambenim prostorima, danas se i u BiH može naći najrazličitija ponuda rasvjete koja štedi električnu energiju.

Ove sijalice pri jednakom intenzitetu svjetlosti troše znatno manje električne energije od običnih, a kod nekih je potrošnja manja čak i za 80 posto. Pritom životni vijek jedne štedne sijalice od 20W iznosi oko 10.000 sati ili blizu pet godina, dok životni vijek obične sijalice od 100W može potrajati tek 1.000 sati.

Tačno je da ćete ovakvu sijalicu platiti čak i deset puta više od obične, ali na duge staze ne samo da ćete uštedjeti električnu energiju, već ćete uštedjeti i pri kupovini.

Ipak, prilikom kupovine treba voditi računa o njihovoj snazi, što drugim riječima znači da je jačinu svjetlosti obične sijalice od 100W moguće postići štednom sijalicom od 20W, a jačinu svjetlosti obične sijalice od 60W štednom sijalicom od 11W.

Obzirom da se štedne sijalice slabije zagrijavaju, u svjetiljku, koja je namijenjena za sijalice maksimalne snage 40W, slobodno možete staviti štednu sijalicu od 20W.

I tako, korak po korak, sijalica po sijalica, i doći ćete glave gigantskim računima za struju. Probajte i umjesto u kasu Elektroprivrede svaki mjesec nekoliko desetina KM potrošite na sebe! 

VEZANI TEKST: KADA STE ZADNJI PUT USISALI FRIŽIDER: Ne plaćajte Elektroprivredi ono što ne morate: Kako smanjiti račune za struju?

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook