VIŠE OD 2.500 UČESNIKA IZ 100 ZEMALJA SVIJETA

Počeo 44. Svjetski ekonomski forum u Davosu

Arhiva22.01.14, 21:37h

O gorućim globalnim pitanjima u švicarskom Davosu će razgovarati 2.500 učesnika, među kojima i lideri više od 40 zemalja svijeta, a ovogodišnji početak Foruma najviše pažnje privukao je pojačanim mjerama sigurnosti

Svjetski ekonomski forum u Davosu 2014/ Foto: AAFoto: AA
 
Zvanično su počeli susreti na 44. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu (WEF), a na ovogodišnjem forumu se očekuje učešće više od 40 lidera zemalja iz svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pored visokih zvaničnika zemalja, učešće na WAF-u i ove godine su najavili predstavnici političkog i poslovnog sektora, kao i predstavnici civilnog društva. Očekuje se više od 2.500 učesnika iz oko 100 zemalja svijeta.

I ovogodišnji čertverodnevni WAF se održava u švicarskom gradu Davosu, koji je grad na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi.

„Svijet od devet miliona“, „Nova očekivanja društva“ „Ekonomski rast“ naslovi su nekih susreta ovogodišnjeg WAF-a, čije glavne teme će biti sukob u Siriji, klimatske promjene, ekonomski oporavak, sve veći jaz između bogatih i siromašnih te kriza u Ukrajini

Početak WAF-a obilježeno je pojačano osiguranje, koje ranijih godina nije bilo na toj razini. Snage sigurnosti vrše česte kontrole, a iznad Davosa često nadliječu policijski helikopteri.

Svi hoteli i smještajni kapaciteti Davosa i okolnih gradova i ove godine su ispunjeni do posljednjeg mjesta.

Podsjećamo da je prvi Forum u Davosu održan 1971. godine i od tada je postao neizostavni dio godišnjeg političkog i ekonomskog kalendara.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook