VRIJEDI ISPROBATI

Lijekovi iz kućne radinosti u čije se djelovanje zaklinju i ljekari

Arhiva22.01.14, 19:46h

Neki kućni lijekovi samo su bapske priče, no neki su se dokazali kao učinkoviti kroz generacije, kaže Philip Hagen, specijalist preventivne medicine s Klinike Mayo

med naslBez obzira jeste li prehlađeni, muči li vas želudac, imate osip ili posjekotinu, prva pomoć možda leži na vašoj kuhinjskoj polici. Neki kućni lijekovi samo su bapske priče, no neki su se dokazali efikasnima kroz generacije, kaže Philip Hagen, specijalist preventivne medicine s Klinike Mayo.

Med

Koristite za: Manje posjekotine i opekline, kašalj i grlobolju

Kako djeluje: Većina nas stavlja med u čaj da umiri grlobolju, ali se već stoljećima koristi i za liječenje rana. Pregledom istraživanja utvrđeno je da med pomaže i kod liječenja umjerenih opeklina, a nedavna holandska studija izdvojila je protein defensin - 1, koji ima antibakterijsko djelovanje.

Pokušajte ovo: Nanesite topao med na manju posjekotinu ili blažu opeklinu, a mjesto potom zaštitite gazom - zavoj mijenjajte jednom dnevno. Ipak, ako imate opeklinu ili ranu koju prate oteklina, groznica ili bol, konsultujte se s ljekarom jer ćete možda trebati antibiotik.

Sol

Koristite za: sinuse, grlobolju

so nova

Kako djeluje: Kada pomiješate sol s vodom u većoj koncentraciji od soli u našem tijelu, to će izvući tekućinu iz tkiva.

Pokušajte ovo: Za grlobolju, otopite pola kašičice kuhinjske soli u čaši vode i jednostavno isperite grlo. Za sinuse, uzmite čistu bocu s uskim grlom ili tzv. neti pot, napunite ga istom mješavinom, nagnite se iznad umivaonika i ulijte u nosnicu. Koristite samo sterilnu vodu ili prokuhanu i ohlađenu na sobnu temperaturu.

Čaj od mente

Koristite za: probavne smetnje, bol u trbuhu

Kako djeluje: Ulje u listu mente i njena stabljika smiruju mišiće probavnog trakta, olakšavaju protok plinova i probavne smetnje. Ako su bolovi uzrokovani refluksom - kiseli osjećaj žarenja u prsima - izbjegavajte ovaj čaj (može pogoršati stanje opuštanjem donjeg sfinktera jednjaka, što omogućuje želučanoj kiselini da se vraća u jednjak).

Zobene pahuljice

Koristite za: ekcem, opekline, osip

Kako djeluje: Zob sadrži fitokemikalije s protuupalnim svojstvima koje smiruju svrbež i upaljenu kožu. Većina liječnika preporučuje korištenje fine koloidna zobi, no poslužit će svaka vrsta.

Pokušajte ovo: Zobene pahuljice sameljite u fini prah. Uspite ih u kadu s toplom vodom i potopite se na 15 minuta. Ako koristite koloidnu zob, samo je direktno stavite u kadu s vodom.

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook