VIDEO/ ANTIVLADINE DEMONSTRACIJE U UKRAJINSKOJ PRIJESTOLNICI

Kijev u plamenu, pale prve žrtve protesta

Arhiva22.01.14, 18:42h

Ukrajinska policija razbija barikade i hapsi demonstrante u novim sukobima, u kojima su tri osobe ubijene

kijev protestiŽestoki antivladini protesti u glavnom gradu Ukrajine ne prestaju u srijedu poslijepodne nakon pogibije troje demonstranata.

Ukrajinske snage bezbjednosti su u srijedu ujutro razbile barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, poslije čega su izbili sukobi.

U tri vala sukoba poginulo je troje demonstranata, tvrde ljekari iz redova demonstranata.

U srijedu je stupio na snagu zakon kojim su zabranjene antivladine demonstracije i koji predviđa kazne do 15 godina zatvora.

Reporter Al Jazeere je izvijestio iz Kijeva da je došlo do žestokog napada brojčano nadmoćnije policije na demonstrante, a policija je koristila i vatreno oružje u sukobu s učesnicima protesta.

Al Jazeera javlja kako je povrijeđeno 1.500 demonstranata, a dvoje je ustrijeljeno iz vatrenog oružja.

Demonstranti su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama.

U poljskoj bolnici u kojoj se brinu o ranjenima, prijateljice ubijenog demonstranta kažu da je 32-godišnji Serhij dovezen u bolnicu u stanju kliničke smrti.

"Preliminarni je zaključak da je umro od prostrijelnih rana u predjelu vrata, glave i desne strane grudi, gdje su pluća", rekao je rukovodilac poljske bolnice Igor Petrovič.

Koordinator ljekarskog tima na antivladinim protestima Oleh Musiju je agenciji AP izjavio kako je jedan aktivista preminuo u bolnici nakon pada sa visine i da su još dvojica ubijena iz vatrenog oružja.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov tvrdi kako Vlada ima pravo da upotrijebi silu protiv demonstranata nakon dva mjeseca protesta.

"Cinična i nemoralna priroda terorista ide toliko daleko da bacaju Molotovljeve koktele na narod. Kao premijer Ukrajine, zvanično tvrdim da su žrtve, koje nažalost već imamo, isključiva odgovornost organizatora i određenih učesnika masovnih nemira. Zahtijevam od policije da preduzme svrsishodnu istragu ovih zločina i da uradi sve što je moguće da se to ne ponovi", rekao je on.

Predsjednik Viktor Janukovič je kazao kako vjeruje "da će Ukrajina postati snažnija nakon prevazilaženja ovih političkih i ekonomskih izazova".

(balkans.aljazeera.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook