FEDERALNA VLADA O KOMPROMITIRAJUĆIM SNIMKAMA

Neka se Parlament opredijeli o sadržaju telefonskih razgovora između predsjednika FBiH i urednika na FTV-u!

Arhiva22.01.14, 16:03h

Nakon što je danas usvojila Platformu za vođenje pregovora u cilju zaključivanja Sporazuma o suradnji i bratimljenju Federacije BiH s prefekturom Shizuoka u Japanu, koju su predložili Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo zdravstva, Vlada FBiH je u tim FBiH za vođenje ovih pregovora imenovala Nermina Nikšića, Erdala Trhulja i Rusmira Mesihovića
Živko Budimir i Avdo Avdić
VEZANI TEKST: SKANDALOZAN AUDIO DOKUMENT/ BRAĆA PO BLOKADI: Procurio snimak dogovora Živka Budimira i urednika FTV-a Avde Avdića koga treba povaliti u Dnevniku!


Vlada FBiH danas je Parlamentu FBiH uputila prijedlog da održi tematsku sjednicu na kojoj bi razmatrao i opredijelio se o sadržaju telefonskih razgovora između predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i urednika Redakcije informativnog programa FTV-a, koji su objavljeni u medijima.

Naime, prema Zakonu o javnom RTV servisu FBiH, Parlament FBiH je osnivač ovog medija i time nadležan da analizira, ocijeni i zauzme stav o ovom pitanju.

SREDSTVA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Vlada Federacije BiH podržala je danas Inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke (IDA - Međunarodna asocijacija za razvoj) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini. Od ukupno 32 miliona dolara za BiH, na Federaciju BiH se odnosi 19.200.000 dolara.

Vlada FBiH zadužila je Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo prostornog uređenja da u tim za pregovore o kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike, te da Vladi FBiH dostave informaciju o pregovorima, kao i tekst usuglašenog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke.

KADROVSKA RJEŠENJA

Nakon što je danas usvojila Platformu za vođenje pregovora u cilju zaključivanja Sporazuma o suradnji i bratimljenju Federacije BiH s prefekturom Shizuoka u Japanu, koju su predložili Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo zdravstva, Vlada FBiH je u tim FBiH za vođenje ovih pregovora imenovala Nermina Nikšića, Erdala Trhulja i Rusmira Mesihovića.

Nakon što je razmotrila listu najboljih kandidata, Federalna vlada danas je za direktora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, na period od četiri godine, imenovala Zijada Krnjića.

Vlada FBiH donijela je Rješenje o utvrđivanju prijedloga za imenovanje Jadranka Stojkića, Šefkije Botonjića, Igora Stojanovića, Rasima Muminovića, Dalfine Bošnjak i, u ime Sindikata, Vanje Pirgić za članove Nadzornog odbora JP ŽFBiH d.o. o. Sarajevo.

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru “Šume Herceg-Bosne” d.o.o. Mostar za imenovanje Zdravka Mamića za vršitelja dužnosti direktora ovog privrednog društva na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora direktora na osnovu javnog konkursa. Ujedno, Skupštini “Šuma Herceg-Bosne” data je prethodna suglasnost za razrješenje Aziza Klisure, Marije Zadro i Davorke Prce dužnosti članova Nadzornog odbora, te za imenovanje na ove dužnosti Nelice Alpeze, Sanele Zukanović i Ivane Dragoje.

Donesena je i Odluka o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru PS "Vitezit“ d.o.o. Vitez za imenovanje Miodraga Jovanovića za vršitelja dužnosti direktora društva.

Data je suglasnost na Rješenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o prestanku važenja Rješenja o imenovanju Komisije za pripremu dokumentacije za izbor pravne osobe kao stručnog konsultanta za potrebe Vlade FBiH u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa za FBiH od 22. januarja 2014. godine.

Istovremeno, Vlada je imenovala Komisiju za pripremu dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za izbor pravne osobe, kao stručnog konsultanta za pružanje konsultantskih usluga pregovaranja, vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta za potrebe Vlade u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa za FBiH, u sastavu Hazim Hrvatović (predsjednik), Jasenko Muharemagić, Suada Penava, Zijada Kapetanović i Begajeta Habota (članovi).

Sjednica Vlade FBiH je završena u 15 sati, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, javlja agencija Fena.

U međuvremenu se pojavio novi kompromitirajući snimak razgovora između predsjednika FBiH Živka Budimira i urednika FTV-a Avde Avdića, također na http://bracapoblokadama.blogger.ba/.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook