FEDERALNA UPRAVA POLICIJE PODNIJELA PRIJAVU

Hamdija Abdić Tigar prvoosumnjičeni za ubistvo Vlade Šantića

Arhiva22.01.14, 09:33h

Kako javlja Oslobođenje, protiv Hamdije Abdića Tigra, bivšeg komandanta 502 brigade Petog korpusa ARBiH, i još šest osoba službenici Federalne uprave policije podnijeli su jučer Tužilaštvu USK-a izvještaj zbog ubistva general bojnika HVO-a Vlade Šantića

Hamdija Abdić Tigar, foto: SBKako javlja Oslobođenje, protiv Hamdije Abdića Tigra bivšeg komandanta 502 brigade Petog korpusa ARBiH, i još šest osoba službenici Federalne uprave policije podnijeli su jučer Tužilaštvu USK-a izvještaj zbog ubistva general bojnika HVO-a Vlade Šantića.

Pored prvoosumnjičenog Abdića, izvještaj se odnosi i na D.K, J. T, R. B, R. R, I. A. i E. K, svi sa područja USK-a, a svi oni se terete za ubistvo i organizovani kriminal. Nezvanično se moglo čuti da se radi o Dedi Karabegoviću, Jasmiru TopaluRamizu Bajramoviću, Ramizu Ružniću, Indijanu Alibegoviću i Enveru Keranoviću.

Postupajući po naredbi o sprovođenju istrage, službenici FUP-a utvrdili su da postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni 1995. godine na području Cazina učestvovali u ubistvu generala Šantića, čije tijelo do sada nije pronađeno.

Istraga u ovom predmetu ponovno je otvorena 2013. godine, te su pripadnici FUP-a obavljali određene provjere na nekoliko lokacija. Među lokacijama koje su pretresane bila je stara željeznička stanica u Bihaću, koja je u ratu bila sjedište Vojne policije 502 brigade. U tom objektu forenzičari su tragali za dokazima (biološkim tragovima) koji bi pokazali da li je Šantić tu doveden iz hotela Sedra, te pretučen. Na taj pretres, kako smo već pisali, pozvani su bivši vojni policajci Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Ramiz Ružnić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook