VIDEO/ DOSAD NAJJAČI DOKAZI

Objavljene zastrašujuće fotografije mučenja i ubijanja 11.000 ljudi od strane Assadove vojske

Arhiva21.01.14, 11:37h

Ovi će materijali pojačati pritisak na sirijskog predsjednika Asada kojeg uptužuju SAD i zemlje EU

sirija zločiniOvi će materijali pojačati pritisak na sirijskog predsjednika Asada kojeg uptužuju SAD i zemlje EU.

Trojica nekadašnjih tužitelja za ratne zločine objavili su izvješće kojim terete sirijske vlasti da su od početka rata sustavno mučili i pogubili oko 11.000 zatočenika. Istraživači su pregledali na tisuće fotografija mrtvih zatočenika koje su prokrijumčarene iz Sirije. Većim se dijelom njihovo 31 stranicu dugo izvješće temelji na materijalima koje je priložio odbjegli nekadašnji policijski fotograf, poznat pod imenom Cezar. On je prokrijumčario oko 55 000.digitalnih fotografija na kojima su neki od 11 000 ubijenih u sirijskim zatvorima.

Cezar je kazao da mu je posao bio da fotografira tijela, što je omogućavalo izdavanje potvrde o smrti, ali služilo i kao dokaz da je nalog za egzekuciju izvršen. Obiteljima ubijenih bi bilo rečeno da su uzroci smrti "srčani udar" ili "problemi s disanjem", navodi izvješće.

„Nekad je bilo i po 50 leševa koje je trebalo fotografirati, a za svako tijelo trebalo mi je od 15 do 30 minuta.“, izjavio je Cezar. Većina ubijenih bili su mlađi muškarci, uglavnom jako mršavi, tijela na sebi imaju tragove mučenja, piše Guardian koji je uz CNN prvi došao do izvješća. Navode da su nekim žrtvama iskopane oči, na drugima se vide tragovi gušenja ili ubijanja električnom strujom.

Izvješće potpisuju Desmond de Silva, bivši glavni tužitelj posebnog suda za Sierra Leone, Geoffrey Nice, nekad glavni tužitelj u slučaju Slobodana Miloševića i David Crane koji je bio tužitelj u slučaju liberijskog predjednika Charlesa Taylora na sudu za Sierra Leone.

Ti će materijali pojačati pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kojega Washington i zelje EU optužuju da je počinio ratne zločine protiv vlastitog naroda, stručnjaci navode kako su ovi dokazi detaljniji i brojniji od bilo čega drugog što se dosada pojavilo iz rata u Siriji.

Tri odvjetnika su razgovarala tri puta u posljednjih deset dana s izvorom, vojnim policajcem i utvrdili su da je Cezar vjerodostojan, a njegovi dokazi "krajnje uvjerljivi". Cezar je stick s prokrijumčarenim fotografijama predao svojoj vezi u Sirijskom nacionalnom pokretu kojega podržava Katar.

Istražitelji su rekli kako postoje "jasni dokazi, kojima se može vjerovati na sudu, da su agenti sirijske vlade sustavno mučili i ubijali zatočene osobe. Oni bi poduprli presude o zločinima protiv čovječnosti i isto tako presude o ratnim zločinima protiv sadašnjeg sirijskog režima".

Izvješće se dostavlja UN-u, vladama i skupinama za zaštitu ljudskih prava, a njegovo objavljivanje u javnosti događa se neposredno prije početka Ženeve 2, mirovne konferencije o Siriji koja sutra počinje u Švicarskoj.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook