U BRISELU PRVA MEĐUVLADINA KONFERENCIJA

Srbija danas počinje pregovore s Evropskom unijom

Arhiva21.01.14, 09:57h

U ime EU konferenciju će otvoriti ministar spoljnih poslova i potpredsjednik grčke vlade Evangelos Venizelos, koji će u prisustvu nekoliko šefova diplomatija zemalja članica predstaviti pregovarački okvir EU, a kraći govor održaće i evropski komesar za proširenje Štefan Fuele

srbija euU Briselu će danas biti održana prva međuvladina konferencija između Srbije i Evropske unije koja formalno označava početak pregovora o pridruživanju Uniji.

U ime EU konferenciju će otvoriti ministar spoljnih poslova i potpredsjednik grčke vlade Evangelos Venizelos, koji će u prisustvu nekoliko šefova diplomatija zemalja članica predstaviti pregovarački okvir EU, a kraći govor održaće i evropski komesar za proširenje Štefan Fuele, prenosi Tanjug.

Delegaciju Srbije predvodi premijer Ivica Dačić, a uz njega su prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima Srbije za pregovore se EU Tanja Miščević. Vučić je uoči puta u Brisel izjavio da je utorak veliki i važan dan za Srbiju, a Dačić da je "danas za Srbiju istorijski dan jer prvi put možemo da kažemo da će se nešto desiti, a ne samo da ćemo nešto najavljivati"

"Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020.", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Protokol današnje konferencije u Briselu predviđa da, poslije predstavljanja pregovaračkog okvira EU, bude predstavljena pregovaračka platforma Srbije.

Vlada Srbije je prošlog petka pod oznakom "povjerljivo" usvojila uvodnu izjavu koja će biti pročitana na konferenciji.

"Taj dokument sadrži stav Srbije o pregovaračkom okviru EU i naš pogled na pregovarački tok i pozicije. On se tiče izgradnje koncepta društva ka kojem Srbija treba da ide, a EU je ne samo cilj već i sredstvo kojim ćemo da modernizujemo svoj sistem", objasnio je premijer.

Tanja Miščević je u izjavi za Tanjug konstatovala da od danas počinje da teče novo vrijeme u procesu evropskih integracija Srbije i da će predstavnici države na konferenciji iskazati svoju spremnost da ugrade evropska pravila u domaće zakonodavstvo i da Srbija nakon pregovora postane punopravna članica EU.

Ružić je sinoć, neposredno po dolasku u Brisel, rekao Tanjugu da današnji dan simbolički i suštinski označava početak jednog veoma zahtjevnog i izazovnog procesa.

"Sam značaj međuvladine konferencije se ne samo u percepciji domaće javnosti već i EU može potkrijepiti i time da će danas, iako je sastanak Savjeta za opšte poslove otkazan, na konferenciji učestvovati i ministri koji se bave evropskim poslovima iz Rumunije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Francuske, a tu će biti i ministar spoljnih poslova Grčke, predsjedavajuće EU u prvoj polovini godine", rekao je on.

Šefica spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je u ponedjeljak novinarima da je održavanje međuvladine konferencije dobra vijest ne samo za Srbiju, već i za Hrvatsku i cio region zapadnog Balkana.

 (Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook