RODITELJI NAJAVILI TUŽBU PROTIV MINISTARSTVA PROSVJETE I KULTURE RS

Ni bošnjački učenici iz Konjević-Polja nisu krenuli u školu

Arhiva20.01.14, 14:53h

Djeca neće ići u školu sve dok ne dobijemo pismene garancije za naše zahtjeve. Već smo tužili OŠ 'Petar Kočić', a planiramo tužiti i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a Okružnom sudu u Banjoj Luci, kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović

roditelji umjesto djece u klupamaIako je danas počela nastava u drugom polugodištu školske 2013./2014. godine u svim osnovnim i srednjim školama u RS-u, učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja nisu krenuli u školu.

- Djeca neće ići u školu sve dok ne dobijemo pismene garancije za naše zahtjeve. Već smo tužili OŠ "Petar Kočić", a planiramo tužiti i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a Okružnom sudu u Banjoj Luci - kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Podsjetio je da roditelji planiraju organizirati instruktivnu nastavu u Konjević-Polju, a djeca će dolaziti u Sarajevo da polažu ispite iz nastavnih predmeta.

Dodao je da roditelji još nisu dogovorili sve detalje s resornim ministarstvom, ali budući da nastava u Federaciji BiH počinje 27. januara, ovu sedmicu će posvetiti tom problemu.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a njihovi roditelji zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje. Zbog hladnoće djeca su se nedavno vratila u Konjević-Polje, a njihovi očevi su ostali pred zgradom OHR-a.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: ISPRED ŠKOLE DANAS VELIKI BROJ RODITELJA: Bošnjački učenici iz Vrbanjaca nisu krenuli na nastavu ni u drugom polugodištu


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook