POTREBNO JE DA SE DOBRO INFORMIŠETE

Cijeli svijet opsjednut zdravom hranom: Namirnice koje nisu zdrave kao što mislimo?!

Arhiva20.01.14, 11:21h

Integralni hljeb ili hljeb od cjelovitih žitarica bolji je izbor od bijelog hljeba, ali to ne znači da je on zdrav. Iako možda zvuči zdravo, ovo pecivo možda ne sadrži zdrave sastojke cjelovitog zrna...

zamrzivač
Cijeli svijet je postao opsjednut zdravom ishranom. No, prije nego što krenete na navodno zdrav izbor hrane, potrebno je da se dobro informišete. Naime, dosta hrane koja se pojavljuje na tržištu ima epitet zdrave hrane, iako ona sadrži nezdrave sastojke. Ponekad je bolje jesti navodno nezdrave namirnice u umjerenim količinama, nego one namirnice za koje mislite da su zdrave, a koje sadrže dosta umjetnih sastojaka. U nastavku pogledajte neke od namirnica...

Integralni hljeb

Integralni hljeb ili hljeb od cjelovitih žitarica bolji je izbor od bijelog hljeba, ali to ne znači da je on zdrav. Iako možda zvuči zdravo, ovo pecivo možda ne sadrži zdrave sastojke cjelovitog zrna. Iako se oni prodaju kao integralno ili pecivo od cjelovitih žitarica, u većini slučajeva su napravljeni od rafiniranih žitarica, pa im nedostaje pravih prehrambenih vrijednosti.

Kečap

Iako kečap navodno sadrži antioksidans likopen koji je poznat po tome što smanjuje rizik od mutacije u vašem tijelu i rizik od razvoja bolesti poput raka, razine likopena u kečapu su puno manje od razine likopena koja se nalazi u svježem paradajzu. Kečap je obrađen i neorganskog porjekla. Osim toga, sadrži veliku količinu šećera i ugljikohidrata, kao i veliku količinu soli.

Žitarice

Iako se žitarice smatraju zdravim obrokom za doručak ako pročitate naljepnice na kutiji i sastojke, vidjet ćete da pahuljice sadrže visoke razine šećera i soli. Također, njihovi navodno zdravi vitamini i minerali se zapravo temelje na hemijskom sastavu.

Voćni sok

Iako naljepnice na voćnim sokovima sadrže natpis 100% prirodno i bez šećera, voćni sokovi nisu bez šećera. Oni obično sadrže dodane šećere, u većini slučajeva fruktozu.  Loš holesterol, pretilost i nedostatak apetita će biti rezultat viška fruktoze u vašem tijelu.

Zamrznuta hrana

Iako je konzumiranje smrznutog voća ili povrća potpuno zdravo, isto se ne može reći za smrznute obroke. Ove obroke treba izbjegavati jer se oni obrađuju, pa sadrže visoke razine šećera i natrija.

Dijetalna hrana

Samo zato što u nazivu neke namirnice stoji dijetalni proizvod, to ne znači da su te namirnice zdrave. Dijetni sokovi sadrže visoke razine umjetnih sladila koji utječu na vaše tijelo puno lošije od šećera.

Salata

Samo zato što nešto ima riječ "salata" u imenu, to ne mora značiti da je ta namirnica zdrava. Pripremljena salata od tune, Cezar salata, salata od škampi ili  pileća salata su prepune skrivenih kalorija zbog visokog sadržaja majoneze. Ako stvarno želite jesti zdravo, sami pripremite salatu i nikad ne jedite salatu u restoranu.

Energetske pločice


Iako se energetske pločice smatraju savršenom grickalicom tokom vježbanja, one mogu biti vrlo nezdrave. Mnoge od tih energetskih pločica sadrže kukuruzni sirup s visokim razinama fruktoze , dodatnog šećera i prerađenih masti koje mogu začepiti vaše arterije. I većina tih energetskih pločica sadrži visoke razine kalorija.

(ljepota.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook