NEBOJŠA RADMANOVIĆ, ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bošnjaci i Srbi moraju se potruditi da se Hrvati osjećaju ravnopravnima

Arhiva20.01.14, 10:17h

Po njegovu mišljenju, neće se nikada izbjeći želja Srba da se izdvoje u posebnu državu sve dok osjećaju da ih se maltretira s nametanjem priče jedan čovjek, jedan glas

Nebojša Radmanović nova

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je kako se Bošnjaci i Srbi moraju potruditi da se Hrvati osjećaju ravnopravnima u Bosni i Hercegovini.

- Od tri konstitutivna naroda najmalobrojniji su Hrvati. Tko pametan, ako hoće sačuvati BiH, Hrvatima otima i ono malo prava što imaju. Mislim da mora biti obrnuto, da se i Bošnjaci i Srbi moraju potruditi da se Hrvati osjećaju ravnopravnima u BiH. Nadalje, Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH moraju popuštati drugima ako žele sačuvati BiH. Mi smo, međutim, danas u potpuno obrnutoj situaciji koju podgrijavaju neki stranci. Malo govore jednima da su u pravu, malo drugima i stalno podgrijavaju probleme - istaknuo je Radmanović za današnji "Večernji list"

Po njegovu mišljenju, neće se nikada izbjeći želja Srba da se izdvoje u posebnu državu sve dok osjećaju da ih se maltretira s nametanjem priče "jedan čovjek, jedan glas".

- S Hrvatima je to još izraženije, ako se zna da tom narodu, grubo rečeno, nedostaje više od 200 tisuća ljudi u odnosu na prijeratno stanje. Toga moraju biti svjesni izabrani lideri, posebice u Sarajevu. Oni, na žalost, nameću princip po kojemu je politika u BiH ono što kažemo mi u Sarajevu. To nije i ne može biti tako i dok se to ne promjeni nema funkcionalne i stabilne države - izjavio je Radmanović.

Govoreći o predstojećim izborima, Radmanović je u razgovoru za "Večernji list" kazao kako je nakon izbora moguće, bez obzira tko pobijedio, napraviti i drugačiju koaliciju, osim matematičke, kakva je isključivo do sada bila.

- No, za to je potrebno ispuniti dva preduvjeta. Prvo, da se eventualna programska osnova pravi na temelju Ustava BiH. Drugo, da postoji konsenzus kako promjeniti taj ustav. Podrazumijeva se da postoji iskrenost u koaliciji, odgovornost za izvršavanje onoga što je dogovoreno. Toga sada nema, ali će do toga kad-tad morati doći - kazao je Radmanović.

 Na pitanje je li to moguće dok Srbi javno ili tajno priželjkuju raspad BiH, Bošnjaci propast RS-a, a Hrvati gašenje Federacije BiH, Radmanović je kazao kako je moguće ako se promijeni pristup, odnosno "tek kada popuštaš, kada se trudiš da se živi zajedno, postoje izgledi za napredak".

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook