'OSCILACIJE SE DOGAĐAJU NEKOLIKO PUTA TOKOM GODINE'

Nakon Amerike i Kanade: Čeka li Balkan ledeni talas?!

Arhiva20.01.14, 09:02h

Prelio se hladan vazduh iz oblasti Sjevernog pola. On bi trebalo tamo da ostane, ali je popustila mlazna struja koja predstavlja svojevrsni bedem i štiti umjerene širine od prodora hladnog vazduha s krajnjeg sjevera planete. Prije dvije godine dogodilo se tako nešto i na ovim prostorima. Sjetimo se ledenog talasa koji je potrajao tri sedmice u februaru 2012. godine, rekla je Biljana Vraneš za srbijanski 'Blic'

hladnoća u SAD-u

Biljana Vraneš, jedini diplomirani meteorolog na srbijanskim televizijskim kanalima i jedna od najatraktivnijih dana u srbijanskom javnom servisu za "Blic" je govorila o neobičnoj zimi koja je zadesila našu planetu.

Upitana da li nam slijedi ledeno doba kao što je u Americi, Vraneš je odgovorila:

"Ledeni talas u Americi se polako povlači. Vraća se hladan vazduh u polarnu oblast. To što se dogodilo iznad Sjedinjenih Američkih Država (SAD) može da se dogodi bilo gdje na sjevernoj Zemljinoj hemisferi. Prelio se hladan vazduh iz oblasti Sjevernog pola. On bi trebalo tamo da ostane, ali je popustila mlazna struja koja predstavlja svojevrsni bedem i štiti umjerene širine od prodora hladnog vazduha s krajnjeg sjevera planete. Prije dvije godine dogodilo se tako nešto i na ovim prostorima. Sjetimo se ledenog talasa koji je potrajao tri sedmice u februaru 2012. godine".

"Može li se tako nešto dogoditi i kod nas", glasilo je jedno od pitanja:

"Te oscilacije i prodori sa sjevera se događaju nekoliko puta tokom jedne godine. Vrijeme će pokazati šta će biti narednih mjeseci. Prethodni put se tako nešto na evropskom kontinentu dogodilo marta 2013. godine, ali u oblasti britanskih ostrva. To je bio najhladniji mart u toj ostrvskoj zemlji otkako se mjeri temperatura. Mi smo za sada zaštićeni od oštre zime. Međutim, postoji neko uravnoteženje u prirodi, tako da nakon dugog toplog perioda – nailazi hladan. Da li će se priroda uravnotežavati tokom ove zime ili će nam možda naspram relativno tople zime podariti ne baš tako toplo ljeto ili možda čak sviježe ljeto za ovo naše podneblje, to ćemo vidjeti", odgovorila je Vraneš.

(blic/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook