O SLOBODI, AUTONOMIJI I OTADŽBINI

Kusturica: Andrićgrad je tačka koja spaja narod između dvije države - RS i Srbije

Arhiva19.01.14, 14:45h

Srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je Srbija za njega ideja slobode i autonomije. On je rekao da je netačno da se povlači sa Mokre gore i seli u Andrićgrad, zato što Srbiju doživlja kao svoju otadžbinu

Emir Kusturica dobio ekskluzivno pravo na vađenje kamenaca iz bubrega pacijentima trebinjske bolniceSrpski reditelj Emir Kusturica izjavio je da je Srbija za njega ideja slobode i autonomije. On je rekao da je netačno da se povlači sa Mokre gore i seli u Andrićgrad, zato što Srbiju doživlja kao svoju otadžbinu.

“Srbija je za mene ideja slobode i autonomije i, koliko god se ta sloboda i autonomija sužavaju i smanjuju, tu postoji posebna sloboda koju nema niko i koju poštuje. Ostaću tu da je gradim sa svima onima koji slično misle”, rekao je Kusturica.

Kada je riječ o Andrićgradu, Kusturica je istakao da je to “tačka koja spaja naš narod između, praktično dvije države – Republike Srpske i Srbije”.

“To je moj doprinos jačanja ne samo veza, nego i ideja o našim velikim ličnostima u historiji koje smo često zaboravljali ili koje su često bile marginalizovane iz političkih ili ideoloških razloga. Mislim da Andrićgrad treba da bude kraj tome i početak nove ideje o našoj prošlosti”, naglasio je Kusturica.

Govoreći o šestom “Kustendorfu”, koji se održava u Mećavniku na Mokroj gori, Kusturica je istakao da je odabrao da ovaj festival otvori sa disko perfomansom sa stavom.

“Uvijek sam imao stav o svemu, pa i o pokušaju revizije atentata na /Franca/Ferdinanda. Performans treba da uvede historiju u koreografiju”, pojasnio je Kusturica.

Odgovarajući na pitanje da li iza pokretanja revizije stoji samo njemačka želja da uljepša svoju istoriju ili nešto drugo, Kusturica je rekao da to nije ništa drugo već pitanje da li Evropa treba da bude čvršće konstruisana, što je cilj Njemačke, dok Engleska koja je zadržala funtu ima drugačiji stav o tome.

“Meni je ta priča o reviziji, koju smo mi pobudili u Evropi, ništa više nego pitanje njemačko-britanskih odnosa. I sada mi stradamo u toj, kako je ja zovem `igri velikih brojeva`. Tako se raspala stara Jugoslavija, tako su se uvijek rješavale stvari na Balkanu, svaki izazvani potres ili jači sukob dovodio bi do kataklizme kod nas”, smatra Kusturica.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook