OBAMA OTKRIO REFORME O PRIVATNOSTI NSA-E

Nema sigurnosti ukoliko su važne informacije skrivene

Arhiva17.01.14, 19:35h

Obama je u svom govoru istakao da američke vlasti neće moći uspostaviti sigurnost građanima ukoliko su važne informacije skrivene

Barack Obama nova
Američki predsjednik Barack Obama govorio je o reformama privatnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon diplomatskih skandala u kojima je otkriveno da američke obavještajne službe prisluškuju mnoge svjetske lidere.

Obama je u svom govoru istakao da američke vlasti neće moći uspostaviti sigurnost građanima ukoliko su važne informacije skrivene.

"Službenici NSA i drugih obavještajnih agencija bit će upitani zašto nisu povezali tačke, ukoliko se, naprimjer, desi neki napad sličan 9/11", izjavio je on.

Američki predsjednik je kazao da SAD mora imati način za održavanje liderstva u svijetu, pritom štiteći svoje građane.

"Moramo donijeti važne odluke o zaštiti, slobodi i privatnosti. Već smo započeli taj proces. Moramo shvatiti da ovo nije posljednji put da se o ovome raspravlja u SAD-u. Od nas se očekuje da zaštitimo Amerikance, a to zahtijeva nadgledanje", poručio je Obama.

On je otkrio da firme prate građane i čuvaju te informacije u cilju poboljšanja biznisa, dodavši da građani moraju shvatiti da vlasti moraju to raditi na višem nivou.

Ipak, kako je kazao, telefonski pozivi mogli bi otkriti previše informacija o privatnim životima građana, ili otvoriti vrata za veće, takozvane "upade". Zbog toga, on smatra da se treba napraviti više posla kako bi se odlučilo kako i gdje sačuvati telefonske zapise. Do tih zapisa moći će se doći jedino uz sudsku dozvolu i to samo u "hitnim slučajevima".

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook