FOTO/ DOSADAŠNJI PREGOVORI NISU POLUČILI KONKRETNE REZULTATE

Bh. lideri počeli sastanak sa Fueleom: Lista otvorenih pitanja između EU-a i BiH sve duža!

Arhiva17.01.14, 16:22h

Nema granica kada je u pitanju angažovanje EU u BiH i ka građanima BiH. Nadamo se da će danas politički lideri također pokazati da nema granica kada je u pitanju postizanje kompromisa i put građana BiH ka EU, poručio je komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fuele uoči sastanka s bh. liderima

dodik pred sastanak s Fueleom/Foto: Anadolija Foto: Anadolija

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fuele  doputovao je danas u posjetu BiH kako bi održao još jedan krug razgovora s političkim liderima o rješenju pitanja provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” te iznalaženju rješenja da se BiH konačno pokrene na evropskom putu, prenosi Anadolu Agency.

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prije sastanka, poručio je da nade za dogovor uvijek ima, samo nažalost, kako je dodao, mnogo manje nego na početku pregovora.

“Vidjet ćemo da li će gospodin Fuele i predstavnici EU zauzeti nešto odlučniji stav da se ipak sve ovo vrati na tračnice Sejdić-Finci”, poručio je Izetbegović. On je naglasio kako stoji iza svega što je dosad ispregovarano.

izetbegović pred sastanak s Fueleom/Foto: Anadolija

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je kazao da se nada da je izlaz da u utorak na Parlamentu BiH usvoje amandmane na Ustav BiH koji su u proceduri, a da se onda kroz Izborni zakon uvaži ono što predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom traže kao svoju zaštitu.

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fuele u izjavi noavinarima prije sastanka kazao je da je danas došao da još jednom potvrdi kontinuirani angažman EU u odnosu prema BiH.

“Danas ćemo razgovarati o nekim otvorenim pitanjima između EU i BiH, a ta lista otvorenih pitanja postaje sve duža i duža. Akcenat će biti na pitanju Sejdić-Finci”, pojasnio je Fuele.

bosić i špirić/Foto: Anadolija

On je dodao da je to zato što put ka EU vodi preko rješavanja ovog pitanja, a to je i pitanje nediskriminacije.

“Nema granica kada je u pitanju angažovanje EU u BiH i ka građanima BiH. Nadamo se da će danas politički lideri također pokazati da nema granica kada je u pitanju postizanje kompromisa i put građana BiH ka EU”, poručio je Fuele.

“Mi smo došli ovdje da vidimo da li su federalni partneri nešto dogovorili oko svega. Željeli bismo i voljeli bismo da se to pitanje riješi i da BiH dobije priliku da aplicira za status u EU”, kazao je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

On je dodao da politički predstavnici iz RS-a "smatraju definitivnim papir koji su potpisali u Bruxellesu”.

“Tamo je predviđeno na koji način se to treba da uradi, ostalo je da se politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata dogovore oko tog modela”, pojasnio je Dodik i dodao da nema namjeru da ostane čitavu noć na sastanku.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je kako će ta stranka imati vrlo jasan stav, a to je da žele provesti sve što su dosad dogovarali zajedno i potpisali.

“Nisam preoptimističan jer smo prije imali bilateralne sastanke sa svima i otprilike iz tih razgovora sam procijenio da bi neke kolege stvoriti ambijent tipa sve ovisi o nekoj osobi, pa se i moje ime spominje. Jasam siguran da BiH ima svoj evroatlanski put jedino ako ćemo poštivati ova načela o kojima govorimo”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao da očekuje da stvar pomaknu bar za koji centimetar naprijed.

“To podrazumijeva dogovor. Da se krećemo naprijed, a ne da ovo koristimo u izborne svrhe ili stranačke”, poručio je Raguž.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a BiH, nije dao komentar. Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić također prisustvuje sastanku, ali nije dao izjavu za medije.

lagumdžija pred sastanak s Fueleom/Foto: Anadolija

Provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" bitno je za nastavak puta BiH ka EU. Dosadašnji pregovori lidera u BiH sa predstavnicima EU o ovom pitanju nisu polučili konkretne rezultate koji bi otkočili put zemlje ka evropskim integracijama.

Povodom današnje, radne posjete evropskog komesara za proširenje Fuelea Sarajevu, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Peter Sorensen je jučer razgovarao sa predstavnicima političkih stranaka.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook